Το καρφί Τσακαλώτου για τις δηλώσεις Χαρδούβελη

Τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με τις οποίες εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καυτηρίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

"Μέχρι σήμερα κατηγορούσαμε την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται μόνο για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου και όχι για την ουσία τους", υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε "μαθαίνουμε όμως, έπειτα από τη συνέντευξη του Υπ. Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι αυτό δεν ισχύει".

Ειδικότερα στην ερώτηση αν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Γαλλία για την τήρηση του ορίου του 3% του ελλείμματος, ο κ. Χαρδούβελης απαντά:

"Θα ήταν λάθος να αγνοήσει η Γαλλία τον κανόνα. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη των ετών 2003 και 2004, όταν η Γερμανία και η Γαλλία αδιαφόρησαν για τους κανόνες του ελλείμματος - και μετά πολλοί έκαναν το ίδιο. Η Γαλλία θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ίδιο με όλους τους άλλους. Αυτό είναι το δίκαιο"

Ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζει τη δήλωση Χαρδούβελη, λέγοντας "τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής – όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από συστημικούς παράγοντες όπως ο Ρέντζι και ο Γιούνκερ – ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δίνει μάλιστα παραδείγματα για το 2003 σαν να μη συνέβη ποτέ η τεράστια κρίση στην Ευρώπη μετά το 2008".

"Είναι αυτός ένας Υπουργός Οικονομικών που μπορεί να διαπραγματευτεί για το μέλλον της χώρας, χτίζοντας συμμαχίες με χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση; Η ερώτηση δίνει και την απάντηση", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Τσακαλώτος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...