Τσακαλώτος: Πολύ πρόχειρη η κοστολόγηση των μέτρων μας από το ΥΠΟΙΚ

Για προχειρότητα, αλλά και λαθροχειρίες, κατηγορεί την κυβέρνηση ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφορικά με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για την κοστολόγηση των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, η οποία είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου.

“Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει (σ.σ. Η κυβέρνηση) τα περισσότερα ζητήματα – όπως με τις συνεχείς αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – φαίνεται να αποτελεί πια μόνιμο χαρακτηριστικό”, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας πως το κόστος των 4 δισ. ευρώ για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο δήθεν ξέχασε να κοστολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης και όχι ως άμεσο μέτρο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, και σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση κοστολογεί τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης σε 250 εκατ. ευρώ, όταν η ίδια έχει παλαιότερα παραδεχτεί ότι τα έσοδα μειώθηκαν όταν αυξήθηκε ο φόρος.

“Φαίνεται ότι για τον κ. Σαμαρά, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα προϊόν που είτε αυξάνουμε ή μειώνουμε την τιμή του, τα δημόσια έσοδα πάντα θα μειώνονται”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει ακόμα ότι φορολογία επιβάλλεται στα κέρδη, και όχι στις επενδύσεις, ενώ για τον ειρωνικό τόνο σε σχέση με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φοροδιαφυγή, “το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι η κυβέρνηση διατηρεί την μοναδική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές – δεν πρόκειται να κάνει τίποτα γι’ αυτό το θέμα”.

Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ακόμα τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου φορέα που θα κοστολογεί τις εκάστοτε προτάσεις των κομμάτων για την αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου, και καταλήγει: “Ουσιαστική διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο από μια πολιτική δύναμη που διαθέτει διαφορετική ανάλυση, άλλες προτεραιότητες και εν τέλει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Τα βασικά σημεία ενός τέτοιου προγράμματος παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το λόγο πια οφείλει να έχει ο λαός”.