Κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο, με το ΠαΣοΚ να επείγεται

 

Ανέβηκε και πάλι το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως ομολογία ήττας την επαναφορά του ζητήματος και κάλεσε σε παραίτηση την κυβέρνηση που επωφελήθηκε από το μπόνους των 50 εδρών.

"Ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να είναι ένας άσσος στο μανίκι, τον οποίο πετάμε στο τραπέζι. Γι' αυτό εμείς έχουμε υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Αν αυτή η κυβέρνηση πράγματι κατάλαβε ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της απλής αναλογικής, τότε ξέρετε τι θα έπρεπε να κάνει; Να παραιτηθεί τώρα και να προκηρύξει εκλογές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς για το αν αποδέχεται κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι "αν είναι να συνδεθεί το θέμα των εκλογών με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, να το επιχειρήσουν. Αλλά προσέξτε, για απλή αναλογική μιλάμε. Γιατί το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν βαφτίσει πολλές φορές απλή αναλογική τα κόλπα τους".

Οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη έριξαν λάδι στη φωτιά. Η απάντηση της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν άμεση και έκανε λόγο για ηττοπάθεια και "απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που επιδιώκει την ακυβερνησία μέσω αλλεπάλληλων εκλογών".

Στην κα Ασημακοπούλου ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε με νέα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία βρίσκονται "σε τρικυμία εν κρανίω, που αδυνατούν να συγκροτήσουν την οποιαδήποτε τεκμηριωμένη απάντηση στη ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ".

 

Το ΠΑΣΟΚ πιέζει για κατάργηση

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου επανέφερε χθες το θέμα με δηλώσεις του στο προσκήνιο, μετά το τέλος της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, τάσσεται υπέρ ενός πιο αναλογικού συστήματος με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που πριμοδοτείται το νέο κόμμα. Κάτι που σε καμία των περιπτώσεων δεν επιθυμούν στη ΝΔ.

Ωστόσο, ακόμη ακόμη και να αλλάξει ο εκλογικός νόμος αυτός θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές και όχι στις επόμενες. Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια που πολλοί θεωρούν σημαντική:

Ο εκλογικός νόμος μπορεί να αλλάξει και για τις αμέσως επόμενες εκλογές, αλλά μόνο αν υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα και πάνω των βουλευτών, δηλαδή από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

 

Αιχμηρό σχόλιο Σαμαρά

Σαφείς αιχμές κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα άφησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Προσερχόμενος αργά το απόγευμα στο γραφείο του στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι "όποιος σήμερα μιλάει για εκλογές ή δεν ξέρει από πολιτική ή δεν θέλει το συμφέρον του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα", απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Τσίπρα αναφορικά με το αίτημα άμεσης προσφυγής στις κάλπες.