Κ. Σκανδαλίδης: “Το ΠΑΣΟΚ έχασε τον κινηματικό του χαρακτήρα”

Τη δική του εκδοχή για τη σημερινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, δίνει με άρθρο του στα "Νέα", ο επί σειρά ετών υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, την ώρα που η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος θυμίζει καζάνι που βράζει. 

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει στο άρθρο του ότι το ΠΑΣΟΚ φτάνει "στο τέρμα μιας πολυκύμαντης διαδρομής" και κάνει λόγο για "το ΠΑΣΟΚ των επίορκων, των λαθρεπιβατών της εξουσίας, των "καλαμοκαβαλάρηδων" και να αποστασιοποιείται".

Ο πρώην υπουργός σημειώνει επίσης ότι "είναι αδύνατο να το κατανοήσουμε αν δεν παραδεχτούμε ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ προηγήθηκε αρκετά χρόνια της κρίσης της χώρας που παραλάβαμε το 2009" και συμπληρώνει ότι " αντί να αλλάξουμε το κράτος, το κράτος άλλαξε το ΠΑΣΟΚ μετατρέποντας το από μια μεταρρυθμιστική και καινοτόμα πολιτική δύναμη σε διαχειριστή κρατικών υποθέσεων και εξισορρόπησης συμφερόντων".

"Η παράταξη έχασε τον κινηματικό της χαρακτήρα, η βάση απώλεσε κάθε συλλογική υπόσταση και άρχισε να συσπειρώνεται και να οχυρώνεται γύρω από πόλους εξουσίας", συμπληρώνει επίσης ο κ. Σκανδαλίδης και αναφέρει ότι "στην πορεία οι πιο επιτήδειοι άρχισαν να αναζητούν και να τροφοδοτούν κέντρα οικονομικής διαχείρισης πέρα από κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση".

Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρεται επίσης και στην περίοδο του Μνημονίου. Τη χρονιά δηλαδή που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.

"Μέσα στην κρίση που παραλάβαμε ως ωρολογιακή βόμβα και τους συμβιβασμούς που επιχειρήσαμε απαρνηθήκαμε τον εαυτό μας, τις αξίες, την ταυτότητα μας. Συμβιβαστήκαμε με μια πολιτική, που δεν μας εκφράζει, δε μας αρμόζει. Πήραμε μόνοι μας το δυσβάστακτο κόστος μιας επιλογής με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης για την οποία η ιστορία θα αποφανθεί τελεσίδικα αργότερα και ελπίζουμε να βρει ένα καλό λόγο να πει", σημειώνει.

Ο κ. Σκανδαλίδης κάνει λόγο επίσης για επιστροφή "στο χώρο των ιδεών και των αξιών μας", δηλαδή "τον ευρύτερο χώρο του ριζοσπαστικού κέντρου, της προγραμματικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πραγματικής οικολογίας, του αφιλοκερδούς εθελοντισμού".