Η μητέρα των μαχών για τον ΕΝΦΙΑ και οι αντάρτες

Τα βλέμματα όλων στο κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκονται στραμμένα στη Βουλή. Εκεί όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη ψηφοφορία για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο θυμίζει καζάνι που βράζει. Τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τον Γκίκα Χαρδούβελη να πάει σπίτι του αν δεν μπορεί να εφαρμόσει τον ΕΝΦΙΑ.

Στην παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ,ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ οι μη ενεργοί πολεοδομικοί οικισμοί, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα αυτό.

Μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως αναληθείς τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι θα εισπραχθούν 3,2 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και όχι 2,65 δισ. που έχουν προβλεφθεί.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η τροπολογία περιέχει βελτιώσεις και διορθώσεις στρεβλώσεων και επιβεβαιώνει, όπως είπε, ότι από δω και πέρα η συνολική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα συνεχιστεί χωρίς να διακυβεύεται η φορολογική ισορροπία.

Σωρεία αντιδράσεων

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις στη Βουλή συνεχίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Ο εισηγητής του Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά καταργεί και ποινικοποιεί την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας και τόνισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ζήτησε να διορθωθεί με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο η τροπολογία.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης δήλωσε από την πλευρά του:

«Όλοι μαζί έχουμε το δύσκολο έργο να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη θέση, όμως και η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί το λάθος της».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι είναι θετικό που διορθώθηκαν κραυγαλέα λάθη, ωστόσο
"δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου".

"Τα λάθη του ΕΝΦΙΑ ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής. Έστειλε δυστυχώς ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι ποινικοποιείται η ιδιοκτησία. Μόνο ως έκτακτα μπορούν να γίνου ανεκτά μέτρα τύπου ΕΝΦΙΑ", συμπλήρωσε.

Για υπερβολές του ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο και η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, αναγνωρίζοντας μεν ότι η τροπολογία είναι βελτιωτική, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, τονίζοντας ωστόσο ότι «τα έσοδα, πρέπει να αναζητηθούν αλλού».

Αντιλαϊκό και ληστρικό χαρακτήρισαν τον ΕΝΦΙΑ οι εισηγητές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Χρυσή Αυγή με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Από τους ΑΝΕΛ, ο Γιάννης Δημαράς, έκανε λόγο για νόμο- έκτρωμα και αντισυνταγματικό νόμο.