Στουρνάρας: Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του ευρώ

Στο Ευρωκοινοβούλιο βρίσκονται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, όπου μιλούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που πέρασαν με το πολυνομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του τόνισε ότι "δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του ευρώ", προσθέτοντας ότι μιλάμε για μία γενικευμένη τραπεζική κρίση. Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έκανε λάθη, "όμως δεν ήμασταν οι μόνοι", ανέφερε. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου και διαβεβαίωσε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δε θα πάνε χαμένες. "Πλησιάζουμε στο τέλος", δήλωσε σχετικά, ενώ χαρακτήρισε "υπερβολικό" το πρόγραμμα που επέβαλε στην Ελλάδα η Τρόικα.

"Έχουμε ολοκληρώσει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής και απομένει το 1/3, ωστόσο έχουμε σημαντική προσπάθεια μπροστά μας", εκτίμησε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε το 1/3 των καταθέσεων που είχαν φύγει από την Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες, μία τάση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στα εργασιακά, τονίζοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις προτάσεις της Τρόικας που έκαναν πιο αποτελεσματικά τα μέτρα, και υποστήριξε ότι "κρατήσαμε ζωντανό το εργασιακό κεκτημένο". Εκτεταμένη αναφορά έκανε ακόμα στις στρεβλώσεις που υπήρχαν, όπως είπε, στην ελληνική αγορά εργασίας, και οι οποίες καταπολεμούνται με τα νέα μέτρα.