Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τα όρια ελευθερίας των βουλευτών

Νέος κύκλος έντασης προκλήθηκε στη Βουλή για τα όρια της ελευθερίας των βουλευτών. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του υφυπουργού Εσωτερικών Α. Αθανασίου για τα όρια του άρθρου 60 του Συντάγματος που ορίζει ότι "οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση" και ότι "η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή και συντελείται μόλις ο βουλευτής υποβάλει γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής".

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο άρθρο 60 του Συντάγματος με αφορμή, όπως είπε, τις διαγραφές βουλευτών επειδή διαφοροποιήθηκαν στην ψήφιση των μέτρων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι εκτός από το άρθρο 60 του Συντάγματος υπάρχει και το άρθρο για τα οργανωμένα κόμματα. "Πρέπει να δούμε μέχρι που μπορεί να πάνε, με βάση το Σύνταγμα, αυτά τα όρια της ελευθερίας", είπε ο κ. Αθανασίου και προσέθεσε ότι "δεν επιτρέπεται να ανατρέπονται αποφάσεις αντίθετες με αυτές που έχουν ληφθεί στο εσωτερικό των κομμάτων που οδηγούν και σε παραβίαση του καταστατικού τους, διότι έτσι αλλοιώνονται και οι πλειοψηφίες με βάση τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις μέσα στα κόμματα".

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π. Καμμένου ο οποίος τόνισε ότι “ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι πρότεινε την κατάργηση της κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών κάτι που δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά”.

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη ο οποίος σημείωσε: “Είναι πρωτοφανή αυτά που λέτε καταργούν την ιδιότητα του βουλευτή. Εσείς δεν έχετε κανένα δικαίωμα να καταργείται την ανεξαρτησία του κάθε βουλευτή”.