Συναγερμός στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό

“Στηρίζω την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά διαφωνώ με την κατανομή των βαρών”, είπε στη Βουλή ο βουλευτής Λευκάδας της ΝΔ, Θοδωρής Σολδάτος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει επί μέρους προϋπολογισμούς υπουργείων. Διαφωνώντας για τις περικοπές στις συντάξεις, έδειξε ότι θα καταψηφίσει τους προυπολογισμούς των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει και πάλι συναγερμός για κίνημα βουλευτών, που μπορεί να καταψηφίσει επιμέρους προϋπολογισμούς εκφράζοντας τη διαφωνία του, για περικοπές είτε συντάξεων, είτε στα ειδικά μισθολόγια. Δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μην συγκεντρώσει τις 151 ψήφους κάθε υπουργείο αλλά το γεγονός πως μπορεί να μειωθεί η εμβέλεια του μηνύματος που θέλει να σταλεί εντός και εκτός χώρας, ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία, προβληματίζει τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ουσιαστικά, για την κυβέρνηση η αποψινή ψηφοφορία αποτελεί το αντίβαρο για τα 153 “Ναι” στην ψήφιση των μέτρων. Μετά και τον Κώστα Σκανδαλίδη, που ξεκαθάρισε χθες μιλώντας στη Βουλή ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, δίνοντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στα επιτελεία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι θα ακουστούν 167 "Ναι”.

Όμως, τυχόν πολλές διαφοροποιήσεις στους επιμέρους προϋπολογισμούς θα καταδείξουν ότι με δυσκολία θα περάσουν νέα μέτρα, που θα κληθεί το κυβερνητικό στρατόπεδο να φέρει στη Βουλή. Το κλίμα είναι ήδη βεβαρημένο στον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω των τριγμών που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ με τις έντονες συγκρούσεις και διαφοροποιήσεις βουλευτών τους.

Όμως, αιφνιδίως στη Βουλή άνοιξε μέτωπο μεταξύ ΝΔ και ΔΗΜΑΡ με αφορμή νέα δήλωση της κυρίας Ρεπούση για το βιβλίο της Ιστορίας, που υποχρέωσε πολλούς βουλευτές, αλλά και υπουργούς της ΝΔ, όπως ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, να απαντήσουν σε υψηλούς τόνους. Εάν οι στιγμές δεν ήταν οριακές, ίσως η σύγκρουση αυτή να μην είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αλλά - είναι πιθανόν λόγω του κλίματος έντασης που υπάρχει - να προκαλέσει νέα ψυχρότητα στις σχέσεις των βουλευτών των κυβερνητικών εταίρων. “Αυτό δεν χρειαζόταν, ήταν το μόνο που μας έλειπε”, έλεγε χαρακτηριστικά μετά τα μεσάνυχτα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς σε αυτή τη φάση δεν ανησυχεί από τις διαφοροποιήσεις ή τις πολιτικές εντάσεις. Το μείζον είναι, όπως λένε συνεργάτες του, να κλείσουν οι εσωτερικές εκκρεμότητες, να ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός, ώστε να αρχίσει το σκληρό παζάρι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και να έρθει η δόση μαμούθ για να αρχίσει να κινείται η οικονομία. Όταν δοθεί οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, τότε το πολιτικό κλίμα θα βελτιωθεί και η κυβέρνηση θα αρχίσει να έχει δείγματα ομογενοποίησης.

Ανδρέας Παναγόπουλος