Οι κινήσεις Τσίπρα εντός και εκτός Βουλής

Στη Βουλή και στις σχετικές διαδικασίες για τον προϋπολογισμό μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής, ρίχνει το βάρος του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διπλός - λένε οι επιτελείς του. Ο πρώτος είναι από σήμερα μέχρι την Κυριακή να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Βουλευτές του αναδεικνύοντας τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος για μια σειρά από επιμέρους θέματα  - μια που η διαδικασία προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Έτσι λένε στην Κουμουνδούρου "θα απαντήσουμε και σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε πρόγραμμα και θα έχει τη δυνατότητα ο κόσμος να ενημερωθεί για τις δικές μας προτάσεις".

Ο δεύτερος στόχος είναι το απόγευμα της Κυριακής έξω από το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας να βρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.

"Από εδώ και στο εξής θα είναι κι αυτό ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε", λέει συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.  Γι αυτό και στη σχετική ανακοίνωση καλείται ο κόσμος "να εκφράσει την οργή και τη διαμαρτυρία του με τη μεγαλειώδη παρουσία του στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα".   

Από μία κλωστή η Κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι "η Κυβέρνηση καταρρέει" και "κρέμεται από μία κλωστή" τόσο από την αποτυχία του προγράμματος, όσο και από τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Η ενδεχόμενη καθυστέρηση της δόσης και η στάση των Ευρωπαίων δεν είναι κάτι καινούργιο, έλεγε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και ο κ. Σαμαράς το γνώριζε αυτό, ωστόσο πήρε θέση υπέρ της κ. Μέρκελ, υιοθετώντας το δόγμα Στουρνάρα "τα κάνουμε όλα και ό,τι μας δώσουν". Ουσιαστικά, ισχυρίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ και τίποτε και δεν αποκλείουν πίσω από την καθυστέρηση της δόσης, να κρύβονται και νέοι εκβιασμοί.

Από εκεί και μετά όμως καταλήγουν πως τα νέα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν καλώντας τον κόσμο να "ανατρέψει δημοκρατικά την Κυβέρνηση". Στην ερώτηση πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο απαντούν με "λαϊκές κινητοποιήσεις" με πίεση του κόσμου. Άλλωστε ο κόσμος δεν έχει να περιμένει τίποτε κι όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στη Γερμανική Zeit η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες "κανείς δεν επενδύει σε μια Κυβέρνηση που θα πέσει".

Δημήτρης Χατζηνικόλας