Έντονη αντιπαράθεση Βενιζέλου-Λαφαζάνη στη Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2013 όταν πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ακολούθησε έντονος διάλογος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του έστειλε δύο μηνύματα, ένας προς την κυβέρνηση και ένα προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, επανέλαβε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του , όμως ζήτησε μεταξύ άλλων να μην υπάρξουν στο μέλλον αμφίσημες δηλώσεις που βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας και να μην τεθεί ξανά θέμα δεσμευμένου λογαριασμού σε ό,τι αφορά τις δόσεις του πακέτου στήριξης, καθώς αυτό δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού. Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους τόνισε πως η παράταση της εκκρεμότητας στην εκταμίευση της δόσης είναι “αργός θάνατος” για την Ελλάδα, σημείωσε πως η κοινωνική και πολιτική έκρηξη δεν είναι πρόβλημα ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό, ενώ υπογράμμισε πως “όποιος παίζει με τις αντοχές της Ελλάδας παίζει με τις αντοχές του ίδιου του λαού του”.

Ακολούθησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που χαρακτήρισε “νομοσχέδιο-τέρας” τα μέτρα που ψηφίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είτε έλεγε ψέματα και ενέπαιζε τον ελληνικό λαό και τη Βουλή όταν έλεγε πως επισπεύδει την ψήφιση των μέτρων για να προλάβει το Eurogroup της Δευτέρας, είτε οι Ευρωπαίοι εταίροι ενέπαιξαν την κυβέρνηση, λέγοντας ψέματα για την εκταμίευση της δόσης. “Η Ελλάδα είναι σάκος του μποξ ανάμεσα στην παραδομένη συγκυβέρνηση, τη Γερμανία και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα με τέτοια κυβέρνηση δεν έχει κανένα μέλλον. Η μόνη λύση είναι να πάμε γρήγορα σε εκλογές για να αλλάξει πορεία η χώρα”, δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Το λόγο πήρε και πάλι ο κ. Βενιζέλος, που κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αντεθνική πρόκληση και προβοκάτσια εναντίον του τόπου, με αφορμή τη συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα και τις αναφορές του σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αδυνατεί να συστρατευτεί ακόμα και σε μία θέση κοινής διεκδίκησης και ότι προτιμά της καταστροφή της χώρας για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

Ακολούθησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κυβερνά χρησιμοποιώντας την εμπιστοσύνη εντός και εκτός Βουλής, αντί για τον φόβο που χρησιμοποιεί τώρα, ενώ ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην εισήγησή του που ακολούθησε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως η κυβέρνηση αναγνώρισε και αναλαμβάνει τις ευθύνες της και μόνη της επιλογή είναι η επιτυχία, ενώ αναφέρθηκε και στις ευθύνες των Ευρωπαίων εταίρων για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία. "Οι εταίροι μας δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Οι αμφίσημες δηλώσεις τους δεν μας βοηθούν, αντιθέτως μας δυσκολεύουν", δήλωσε, και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και οι εταίροι μας να συμβάλλουν ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση για το χρέος". Κλείνοντας κάλεσε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.