Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2013 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Γενικός Εισηγητής του Προϋπολογισμού από την Νέα Δημοκρατία κ. Αντ. Μπέζας υπεστήριξε πως ο Προϋπολογισμός του 2013 είναι ο κρισιμότερος των τελευταίων ετών και ότι τα δεδομένα του δεν είναι εξωραϊσμένα. Εξαπέλυσε δε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για πρόσθετα μετρά που θα αναγκαστεί να λάβει η χώρα στο μέλλον, όμως ποτέ δεν έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση για αυτά.

Ο Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε από την πλευρά του πως ο νέος Προϋπολογισμός δεν προβλέπει καμία παροχή για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης στο μέλλον. "Είναι ένας Προϋπολογισμός που λέει ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα για τα παιδιά μας στο μέλλον", τόνισε.

Την ανάγκη να επαναπροσδιορισθεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup ο τρόπος λειτουργίας της Κυβέρνησης, αλλά και ο ρόλος των κοινοβουλευτικών ομάδων που την στηρίζουν επεσήμανε ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ, δικαιολογώντας τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ως συμβατικές υποχρεώσεις.

Επί της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ακόμη οι κ.κ. Ν. Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Ηλ. Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή), Ας. Ξηροτύρη (Δημοκρατική Αριστερά) και ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2013, η ετήσια μείωση του πραγματικού ΑΕΠ φέτος θα είναι 6,5%, ενώ η ύφεση προβλέπεται στο 4,5% για το 2013.Ο Προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013 στα 9,44 δισ. ευρώ ή στο 5,2% του ΑΕΠ από 6,6% του ΑΕΠ ή 12,88 δισ. ευρώ φέτος.