Ξεκίνησε η μάχη για το δαχτυλίδι στο ΠΑΣΟΚ

Στη δίνη της κρίσης βρίσκεται πλέον το ΠΑΣΟΚ με τις εξελίξεις να δρομολογούνται για την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θέτει θέμα ηγεσίας, γεγονός που προκαλεί νέο πονοκέφαλο στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος απάντησε ειρωνικά και υποβαθμίζοντας τον πρώην υπουργό έδωσε εντολή στον Γ. Μαννιάτη να συντάξει σχετική επιστολή. Μάλιστα ο Κ. Σκανδαλίδης που πλέον δεν ανήκει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε εκνευρισμένος από διαρροές της Ιπποκράτους, ότι έθεσε αυτόματα τον εαυτό του εκτός ΠΑΣΟΚ. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι όσα στελέχη του κόμματος δεν υπερψήφισαν τα μέτρα στη Βουλή δεν έθεσαν εαυτούς μόνο εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκτός κόμματος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία, και απάντησε στις διαρροές με ένα λακωνικό σχόλιο: "Η σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ είναι βιωματική. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ ".

Η “δύναμη” του κόμματος στη Βουλή περιορίζεται στους 26 βουλευτές, ενώ μέχρι πριν λίγες ώρες ήταν 33, ενώ τα μέτωπα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι πολλά αφού πλέον είναι αντιμέτωπος με κινήσεις κορυφαίων και με ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, ενώ η κριτική για τους χειρισμούς του είναι διαρκώς αυξανόμενη.

Χθες την ώρα που ο κ. Βενιζέλος έπαιρνε στα χέρια του την επιστολή του κ. Λοβέρδου, ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, προανήγγειλε την ανεξαρτητοποίηση του από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γ.  Παναγιωτακόπουλος, με γραπτή ανακοίνωση του ζητούσε πάλι να αποχωρήσει το κόμμα από την κυβέρνηση.

Η κίνηση του Α. Λοβέρδου να θέσει θέμα ηγεσίας προκάλεσε αντιδράσεις στην Ιπποκράτους και η απάντηση δεν ήρθε από το στόμα του Ε. Βενιζέλου, αλλά από τον γραμματέα της ΚΟ.

"Αγαπητέ Ανδρέα, Χαιρόμαστε για την απόφασή σου να επανέλθεις στις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις τη Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας', ανέφερε στην επιστολή ο Γ. Μανιάτης με σαφώς ειρωνικό ύφος και συνέχιζε ότι: “Η Κ.Ο. της παρούσας βουλευτικής περιόδου λειτουργεί με απόλυτα συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη Βουλή και την Κυβέρνηση. Συλλογικά, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και ο τρόπος συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση. Κορυφαία βέβαια απόφαση της Κ.Ο. ήταν αυτή που καθόρισε τη στάση μας στην χθεσινή καταλυτική ψηφοφορία. Αυτή η συλλογική και δημοκρατική λειτουργία της Κ.Ο. συνεχίζεται όλον τον καιρό που εσύ δεν μετέχεις στις διαδικασίες της. Έχουμε τώρα ενώπιόν μας τη συζήτηση του Προϋπολογισμού που αρχίζει σήμερα. Παράλληλα, όπως γνωρίζεις, με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη συγκληθεί το συντακτικό συνέδριο της παράταξης. Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις σου θα είναι πολύ χρήσιμες για την προσυνεδριακή και τη συνεδριακή διαδικασία."