Δημοψήφισμα τέλος – Σε κενά έδρανα η συζήτηση στο θερινό τμήμα

Σε καταμέτρηση δυνάμεων ενόψει της προεδρικής εκλογής εξελίχθηκε η συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της μικρής ΔΕΗ, ενώ τα κομματικά επιτελεία μετρούν τυχόν θετικά και αρνητικά που αποκόμισαν σε πολιτικό επίπεδο από την όλη διαδικασία.

Ουσιαστικά το σκληρό πόκερ στα θερινά τμήματα του Κοινοβουλίου για το κατά πόσο θα έρθει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ έχει προεξοφληθεί ότι θα βγάλει κερδισμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ έχουν προαναγγείλει ότι θα απέχουν καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματική τη διαδικασία που αποφάσισε να ακολουθηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων.

Ταυτόχρονα δεν μπορεί να μην αναγνωρισθεί το γεγονός ότι τα κόμματα τις αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές συγκέντρωσαν 139 υπογραφές εν όψει της εκλογής προέδρου.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν εάν τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα με τις 139 υπογραφές μπορούν να συναθροιστούν.

Μέλη της κυβέρνησης από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν προσχηματικές τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ σημειώνουν με νόημα ότι ουδείς έχει ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί να συναθροιστούν οι ψήφοι του με αυτές της Χρυσής Αυγής.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα νομιμοποιήσουμε την διαδικασία στο Θερινό Τμήμα

Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό Τμήμα.
Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής, σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Δεν συμμετέχει στη συζήτηση το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την απόφαση των βουλευτών του κόμματος να μην πάρουν μέρος στη διαδικασία συζήτησης στο θερινό τμήμα της Βουλής.

"Παρ΄όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα" σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Η θέση της ΔΗΜΑΡ

"Το κυβερνητικό μπλοκ απέκρουσε ότι υπήρχαν πάνω από 120 υπογραφές και ομοιότητα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κάτι που για μένα προσκρούει στην κοινή λογική" δήλωσε μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ Νίκος Αναγνωστάκης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης επανέλαβε πως "η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος" για τη ΔΕΗ.

Αποχή αποφάσισε η ΚΟ των ΑΝΕΛ

Αποχή από τη συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής αποφάσισε η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τη συμμετοχή και του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκου Νικολόπουλου.

"Αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η αυριανή συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος είναι μία συνεδρίαση παρωδία που παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την συνεδρίαση. Καλούμε το σύνολο της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού τόξου να καταγγείλει από κοινού ενώπιον του ελληνικού λαού τη δημοκρατική εκτροπή" αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Η Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστώσει πως οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το δημοψήφισμα για τη "μικρή ΔΕΗ" δεν είναι όμοιες, έχουν διαφορετική λογική, διαφορετικό αίτημα και δεν μπορούν να συναθροιστούν.

Το μόνο κοινό που τις συνέδεε, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ήταν η προσπάθεια συντήρησης ενός κλίματος διαρκούς πόλωσης της πολιτικής ζωής και του μεταξύ τους ανταγωνισμού, για λόγους εντυπώσεων και ψηφοθηρίας.

Συμπλήρωσε επίσης πως όταν το αρμόδιο κατά τον Κανονισμό της Βουλής Σώμα της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Τμήμα Διακοπής της Βουλής, οι μάσκες, όπως χαρακτηριστικά είπε, έπεσαν γιατί συνειδητοποίησαν ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα διαπιστωνόταν πως οι προτάσεις που είχαν καταθέσει δεν μπορούσαν να συναθροιστούν μεταξύ τους, ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 120 απαιτούμενων υπογραφών.

"Δεν μπορούσε να συναθροιστεί η πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, γιατί, όπως το ίδιο είχε δηλώσει, το περιεχόμενό της ήταν εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συμπορευτούν με τη Χρυσή Αυγή.

Γι' αυτό, μπροστά στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού τους, ανέκρουσαν πρύμναν και αποφάσισαν την αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή.

Η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός σε όλο τους το μεγαλείο!" πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.