Δημοψήφισμα: Η πρόβα Τσίπρα για την Προεδρική εκλογή

Σειρά επαφών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και με τους ανεξάρτητους βουλευτές θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ" κάτι που φαίνεται ότι αποτελεί πρόβα για τις συμμαχίες την επόμενη μέρα.

Σε περίπτωση που πετύχει η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών, τότε φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο να βρεθεί ο ίδιος αριθμός βουλευτών που δεν θα συναινέσει στην προεδρική εκλογή και άρα θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Από την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα εξαιρείται η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ δέχθηκε υπό όρους.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ, ζήτησε το αντικείμενο του δημοψηφίσματος να είναι πολύ ευρύτερο και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσει με την πρόταση Τσίπρα που είναι πιο ειδική.

ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ διαθέτουν 38 βουλευτές και με τους 71 του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν 109.

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρης Μουτσινάς, Θόδωρος Παραστρατίδης,  Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Νικολόπουλος ακόμη και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ενδέχεται να συμφωνήσουν άμεσα, ενώ εκτιμούν ότι θα προσελκύσουν και άλλους από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές.