Α. Τσίπρας: Η τρικομματική κυβέρνηση δεν πάει μακρυά

Την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με στόχο τη διαγραφή μέρους του χρέους, προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας και σημειώνει ότι αυτό είναι το σχέδιο του για την κατάργηση του Μνημονίου.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο ερώτημα για την πολιτική του σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία σημειώνει ότι θα προχωρήσει: “Η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με στόχο διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους και η αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης. Η άσκηση των δικαιωμάτων που έχει το Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος στις τράπεζες. Η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων ώστε να τονωθεί η ζήτηση. Η αναδιοργάνωση του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι δίκαιο και αποδοτικότερο”.

Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι θέλει εκλογές και προσθέτει ότι: “Τα Μνημόνια τρώνε τις κυβερνήσεις τους. Ακόμα και ψηφισμένο από μια προβληματική πλειοψηφία, αναντίστοιχη με την βούληση της κοινωνίας, δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Η κυβέρνηση Σαμαρά δε μπορεί να πάει πολύ μακριά. Σύντομα θα υποχωρήσει από τη λαϊκή οργή. Κάποιοι θα προσπαθήσουν ίσως να φέρουν στη θέση της κάποιο μεταβατικό σχήμα με τεχνοκράτες, μέχρι να υλοποιηθεί η ένωση σε σάρκα μία του μνημονιακού μπλοκ, αλλά όλα αυτά θα αποδειχτούν απονενοημένα διαβήματα ενός σάπιου πολιτικού καθεστώτος που καταρρέει”.

Απαντώντας εμμέσως σε όσα σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: “Είμαστε έτοιμοι από τις 18 Ιούνη.  Κάποιοι τότε είπαν ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ μια ευκαιρία. Λάθος. Δεν έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχασε”.

Για τη Χρυσή Αυγή επισημαίνει πως: “Οι νεοναζιστικές ομάδες έχουν ένα και μοναδικό θέμα στην ατζέντα τους. Τις βίαιες επιθέσεις μίσους εναντίον ξένων και αριστερών. Όποιος το παραβλέπει αυτό και τους βάζει στο ίδιο τσουβάλι με τους αγανακτισμένους και τα κινήματα κοινωνικής ανυπακοής, στην πραγματικότητα τους προσφέρει νομιμοποίηση, προσπερνά την εγκληματική τους δράση και τους κάνει πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση. Όσο για τον πόλεμο των άκρων δεν θα έλεγα ότι είναι ακριβώς έτσι. Όσοι έφριξαν με την ερώτηση της Χρυσής Αυγής για τα παιδάκια στα νηπιαγωγεία, ας αναζητήσουν την αντίστοιχη προεκλογική δήλωση του κ. Σαμαρά επί του θέματος. Και όσοι αναμασούν τα περί θεωρίας των δύο άκρων, ας ψάξουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Λοβέρδος μεταχειρίστηκε τις οροθετικές ιερόδουλες. Η ακροδεξιά και ο μνημονιακός λαϊκισμός συνδέονται στενά με την κοινή τους απέχθειά απέναντι στην αριστερά. Τέλος ας θυμηθούμε όλοι μαζί ότι ο επικεφαλής της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα είχε αποκαλέσει τη Χρυσή Αυγή, «αδελφό κόμμα»”.