Τριβές και μίνι κρίση στην κυβέρνηση για τις απολύσεις

Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μίνι κυβερνητικής κρίσης. Λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση των νέων υπουργών έγινε ξεκάθαρο ότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου και έναντι της τρόικας θα αποτελέσουν σημείο τριβής μεταξύ των κυβερνητικών μελών.

Μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση Σαμαρά - Βενιζέλου προκειμένου να υπάρξει – τουλάχιστον για μερικές μέρες – ηρεμία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και τις απολύσεις.

Ο Α. Λοβέρδος επιμένει ότι 850 υπάλληλοι θα πρέπει να ενταχθούν στη κινητικότητα, σε αντίθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υποστηρίζει ότι μόνο 500 υπάλληλοι θα ενταχθούν στο μέτρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δοθεί παράταση μίας εβδομάδας στη διαθεσιμότητα μέχρι να βρεθεί λύση με το θέμα των  διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων:

"Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα καταθέσει την Παρασκευή, 13 Ιουνίου, τροπολογία με την οποία θα δίνεται ολιγοήμερη παράταση στη διαθεσιμότητα 341 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ των οποίων η διαθεσιμότητα λήγει την Κυριακή 15 Ιουνίου.

Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και να δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις μετά τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης".

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αντιδράσεις Λοβέρδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει ο ίδιος και ο πρωθυπουργός με την τρόικα.

Πάντως τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα μέσα στο επόμενο διάστημα.