Π. Παναγιωτόπουλος: Η χώρα διεξάγει έναν οικονομικό πόλεμο

“Η χώρα διεξάγει έναν ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο, τον οποίον πρέπει να κερδίσουμε”, υποστήριξε μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Επεσήμανε ακόμα τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας, τονίζοντας: “Αυτό είναι το γεωστρατηγικό μας πλεονέκτημα, που πρέπει να πουλάμε ακριβά και σε όλους”.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε ότι οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ανέρχονται στα 517 εκατ. ευρώ, από τα οποία 80 εκατ. ευρώ είναι λειτουργικά έξοδα (κλείσιμο στρατοπέδων και κέντρων νεοσυλλέκτων, απόσυρση αεροσκαφών, πλοίων παλαιού τύπου, μείωση του αριθμού των νεοσυλλέκτων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και του αριθμού των ανωτέρων αξιωματικών), 104 εκατ. ευρώ αποτελούν ακυρώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ στα 333 εκατ. ευρώ ανήλθε το “κούρεμα” σε υπάρχοντα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σημαντικές θα είναι όμως και οι μειώσεις στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 7%, με την κυβέρνηση να προσπαθεί, ώστε οι περικοπές να είναι μικρότερες στους νέους αξιωματικούς και τους μικρότερους βαθμούς.

Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος ισχυρίστηκε πως παρά τις μεγάλες περικοπές δε θίγεται το αξιόμαχο της χώρας.