ΣΥΡΙΖΑ: Καταργείστε το μπόνους των 50 εδρών – Παραιτηθείτε αμέσως

Ένα βήμα μπροστά προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση  του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδέχεται την κατάργηση του μπόνους, αλλά καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί αμέσως, αφού σήμερα κυβερνά χάρη σε αυτό το μπόνους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε τη συζήτηση για την κατάργηση του μπόνους ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν έβγαινε πρώτο κόμμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να μη μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς τις επιπλέον 50 έδρες.

Πάντως για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για το μπόνους απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή και μια ευρεία πλειοψηφία, την οποία δεν διαθέτει η κυβέρνηση, ακόμη κι αν ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής Ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

«Η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει bonus εδρών. Εάν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν γνώμη και λένε ότι δεν χρειάζεται το bonus στο πρώτο κόμμα, "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα": πρώτον, για να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και, δεύτερον, για να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής και μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Η ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί από τις 50 έδρες που έλαβε ως μπόνους στις προηγούμενες εκλογές. Κυβερνά σήμερα με καλπονοθευτικό τρόπο".

Σε ανάλογο τόνο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί στην αλλαγή εκλογικού νόμου με παραίτηση όμως της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής.