Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες: Η Ελλάδα δεν ανήκει σε κανέναν

Επιτακτική χαρακτηρίζουν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες σε ανακοίνωσή τους, υποστηρίζοντας ότι είναι απροκάλυπτα πρόχειρο, ασαφές και αντισυνταγματικό, έχει απόλυτα εισπρακτικό χαρακτήρα και περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε ακτές.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

"Η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» είναι επιτακτική. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που σε πλήρη αντίθεση με την Συνταγματική επιταγή, επιχειρεί την de facto αναγνώριση παραβατικών συμπεριφορών νομιμοποιώντας αυθαιρεσίες, έχει απόλυτα εισπρακτικό χαρακτήρα, περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε ακτές και παραχωρεί δικαιώματα χρήσης του αιγιαλού χωρίς έλεγχο, χωρίς διαφάνεια και κυρίως χωρίς προϋποθέσεις. Με το νομοσχέδιο αυτό θίγονται οι βασικοί κανόνες για την προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος και αλλοιώνεται το φυσικό κάλλος των μοναδικών ακτογραμμών που διαθέτει η χώρα μας. Ένα σχέδιο νόμου τόσο απροκάλυπτα πρόχειρο και ασαφές, που έχει καταστρεπτικό και ισοπεδωτικό χαρακτήρα και επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει απροκάλυπτα συγκεκριμένες εκτάσεις στον αιγιαλό, πρέπει να αποσυρθεί άρδην.

Οι φυσικές ομορφιές της χώρας μας θα έπρεπε να αποτελούν τη βάση για τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής και προώθησης της τουριστικής βιομηχανίας. Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα της χώρας και να αποτρέψουν φαινόμενα καταπάτησης και αλλοίωσης των αιγιαλών. Οι "Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες" θεωρούμε ότι, η διασφάλιση και η ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου, είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, θεσμικοί και επιστημονικοί, όπως οι Δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με στόχο να προκύψει ένα σύγχρονο, αναπτυξιακό, πλήρες, περιβαλλοντικά και νομικά αποδεκτό, νομοσχέδιο. Μέλημα της Κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι οι όποιες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού να είναι ήπιες και ανά πάσα στιγμή αναστρέψιμες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την παγκόσμια τάση του οικολογικού και εναλλακτικού τουρισμού για τον οποίο η χώρα μας είναι ιδανική. Η Ελλάδα δεν ανήκει σε κανέναν. Είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι. Ας σεβαστούμε τα δικαιώματα των επομένων γενεών μας".