Τρικυμία σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει η χώρα και η κυβέρνηση με το πολιτικό τοπίο να είναι εξαιρετικά θολό.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τόσο στην κυβέρνηση που έχει εμφανές ρήγμα όπως και τα κόμματα που μετέχουν σε αυτήν, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία ξαφνικά αντιμετωπίζει σοβαρή εσωτερική κρίση.

Μετά το χθεσινό βαθύ ρήγμα στην κυβέρνηση τίποτα δεν είναι βέβαιο για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η σημερινή μέρα εξελίσσεται με αποχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιητικές δηλώσεις από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ, επιμονή της ΔΗΜΑΡ στο “όχι” στα εργασιακά και επιχείρηση του Αντώνη Σαμαρά για φυγή προς τα εμπρός.

Βαριά η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση μετά την χθεσινή οριακή πλειοψηφία που καταγράφηκε στη Βουλή, την διαφαινόμενη διάσπαση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και την επιμονή της ΔΗΜΑΡ να μη ψηφίσει τα μέτρα εφόσον περιλαμβάνονται τα εργασιακά.

Με τον κυβερνητικό συνασπισμό φανερά πλέον διηρημένο ο Α. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με την ελάχιστη έστω απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή καθώς όπως επισημαίνει στενός του συνεργάτης "αυτή τη στιγμή όποιος κάνει πίσω είναι λιποτάκτης. Η τύχη της χώρας κρέμεται τις επόμενες ημέρες σε μια κλωστή".

Πάντως ο βουλευτής του κόμματος Ν. Κακλαμάνης έστειλε επιστολή στον γραμματέα του κόμματος και ζητάει να συγκληθεί άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ επισημαίνει ότι είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Βλάχου, ο οποίος δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο, διεγράφη, αλλά επανήλθε. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το πακέτο μέτρων που κατατίθεται τη Δευτέρα αφήνοντας αιχμές για έλλειψη ενημέρωσης της “γαλάζιας” κοινοβουλευτικής ομάδας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ: “Θα ψηφίσω κατά συνείδηση όχι με κομματική πειθαρχία. Ευτελές να υπερψηφίσω με κομματική πειθαρχία”.

Ο κ. Βλάχος υπογράμμισε ότι θα περιμένει να ακούσει από τα χείλη του πρωθυπουργού την απόφαση της κυβέρνησης όταν συγκληθεί κάποια στιγμή η ΚΟ προσθέτοντας ότι προτίθεται να υποβάλει ερωτήσεις στον κ. Σαμαρά.

Αίσθηση προκάλεσε και η επιστολή της ΔΑΚΕ στους βουλευτές της ΝΔ, με την οποία τους ζητά να μην ψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων.

'Άνοιξε” ορθάνοιχτα η εξώπορτα του ΠΑΣΟΚ

Το κλίμα στον έναν από τους βασικούς κυβερνητικούς εταίρους, που πλέον έχει 32 βουλευτές, είναι εκρηκτικό. Αποχωρήσεις στελεχών, θέμα αλλαγής ηγεσίας και αυστηρή κριτική για τους χειρισμούς Βενιζέλου συνθέτουν το σκηνικό.

Στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν όλα μετά την εικόνα διάλυσης στη χθεσινή ψηφοφορία της Βουλή και είναι χαρακτηριστική τη φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι “όποιος δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα χωρίζουν οι δρόμοι μας”.

Αυτό φαίνεται ότι έπραξαν σχεδόν άμεσα δύο στελέχη του κόμματος.  Ο Μιχάλης Κασσής ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας: “Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ. Δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας σε αυτούς που διοικούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, τους ενδιαφέρει πως θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά”.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι η πρώην  υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο με την οποία τον ενημέρωνε ότι αποχωρεί από το κόμμα.

Στην επιστολή της η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ότι διαφωνεί τόσο με το νέο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και τη θέση του ΠΑΣΟΚ, όσο και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, έθεσε ανοιχτά θέμα αλλαγής ηγεσίας. “Ένας αρχηγός με νωπή εντολή, τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχει σύγκλιση απόψεων με τους βουλευτές του και όταν αυτή η σύγκλιση επιτυγχάνεται με πλασματικό τρόπο, συγκυριακό, ο ίδιος τον αποδυναμώνει και ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος” είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα το μεσημέρι της Πέμπτης, η Αριστερή Πρωτοβουλία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας εκ νέου την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει”

Εκτός από τα κόμματα της κυβέρνησης, σοβαρό εσωτερικό θέμα προέκυψε και στον ΣΥΡΙΖΑ.  Έτσι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε το πρωί έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή όπου ξεκαθάρισε ορθά κοφτά ότι ο ίδιος δεν κοροϊδεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει!
 
Σκληρή απάντηση στον Π. Λαφαζάνη επιχείρησε να δώσει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο οι εντυπώσεις έμειναν.
 
"Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο έτοιμος από τη ΝΔ να κυβερνήσει πριν από τις εκλογές». Με αυτή την φράση απάντησε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη κο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. Οκ. Παππάς δήλωσε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος και πριν ακόμα από τις εκλογές του Ιουνίου να κυβερνήσει.
 
Πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προσπάθησε λίγο αργότερα, μέσω ραδιοφωνικού σταθμού να τα... μαζέψει, ενώ εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου καταγράφονται οι δηλώσεις του.