Τσίπρας: Τρέμει η Μέρκελ στην ιδέα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Τη θέση ότι η Άνγκελα Μέρκελ “τρέμει στην ιδέα ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για μια μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη” εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο Παρίσι σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μέτωπο της Αριστεράς, ενόψει των ευρωεκλογών.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “προεκλογικό τυχοδιωκτισμό” και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δανείστηκε από τις αγορές, χωρίς να έχει πρώτα αναδιαρθρώσει το χρέος της ώστε να πέσουν τα επιτόκιά της, και επομένως δανείστηκε ακριβά.

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, οι αγορές δεν εξέφρασαν χθες την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, απλώς κυνήγησαν και πέτυχαν μεγάλα και, κυρίως, εγγυημένα κέρδη.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, και σημείωσε την ανάγκη να καταψηφιστεί η Μαρί Λεπέν και το κόμμα της, τονίζοντας ότι “η ψήφος στη Μαρίν Λεπέν δεν αποτελεί αντισυστημική επιλογή”. Αντίθετα, είπε ο κ. Τσίπρας, “η πρωτοφανής στήριξή της από το επικοινωνιακό κατεστημένο αυτής της χώρας δεν είναι τυχαία ή συμπτωματική, είναι πολιτικά σκόπιμη, καθώς πριμοδοτούν την άκρα δεξιά έναντι της Αριστεράς”.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στόχοι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως εκφράζονται από την υποψηφιότητά του κ. Τσίπρα, είναι:

▪ Να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να ξανακερδίσουμε την Δημοκρατία.
▪ Να αναχαιτίσουμε τις κοινωνικές διεργασίες που αναβιώνουν τις εθνικιστικές τάσεις και την ξενοφοβία. Που αναζωπυρώνουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό.
▪ Nα ξαναενώσουμε λαούς και χώρες που ο νεοφιλελευθερισμός χωρίζει.
▪ Να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα.
▪ Να προωθήσουμε την αλληλεγγύη των νέων γυναικών και ανδρών. Των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων. Σε μια Ευρώπη ενάντια στην ηγεμονία του κεφαλαίου.