Τσίπρας: Αθανασίου και Δένδιας πρέπει να παραιτηθούν

Την παραίτηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Χαράλαμπου Αθανασίου και Νίκου Δένδια, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία τηλεοπτικά δίκτυα.

“Δεν μπορούν ούτε στιγμή, ούτε ώρα να παραμένουν στη θέση τους. Οφείλουν να παραιτηθούν και για λόγους ευθιξίας αν θέλετε. Και ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Η υπόθεση αυτή οφείλει να διερευνηθεί σε βάθος με κάθε θεσμικό τρόπο και όσον αφορά το πολιτικό της σκέλος και όσον αφορά το θεσμικό της σκέλος, δηλαδή τη σχέση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Έκανε μάλιστα λόγο για διαρκή δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και Χρυσή Αυγή, υπενθυμίζοντας και την παλαιότερη δήλωση του Τάκη Μπαλτάκου “μη μας ζορίζετε και πολύ γιατί θα συνεργαστούμε με την Χρυσή Αυγή”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πάντως πως οι διώξεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν είναι πολιτικές, αν και χαρακτήρισε καιροσκοπική την προσέγγιση της κυβέρνησης.

Για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μίλησε για ψευδή απειλή της κυβέρνησης, αφού δεν υπήρχε άμεσο ζήτημα δόσης, ενώ για την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα σχολίασε πως η κυβέρνηση φοβήθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών δε θα συγκέντρωνε τη στήριξη των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι η καρδιά της κρίσης και επανέλαβε όσα είπε και στην βουλή ότι η ζημία που θα προκληθεί στο δημόσιο συνιστά κακουργηματική απιστία για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα τηρήσει την δέσμευσή του για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως φθάσαμε ως εδώ και αν από τη διαδικασία αυτή προκύψουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα θα καταλογιστούν και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα είναι "η μεγαλύτερη αθλιότητα" και άφησε σαφείς αιχμές και για την τρόικα και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχουν λόγο στην τοποθέτηση του διοικητή, αλλά και κατά του κ. Στουρνάρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως το θέμα αυτό, δηλαδή οι σχέσεις του με την Τρόικα θα τον επηρεάσουν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αν τοποθετηθεί στην ΤτΕ.

Για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σωστά έχει μειωθεί, ωστόσο τόνισε ότι η κατάργηση της επιχορήγησης υποκρύπτει άλλες μεθοδεύσεις, γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ χρωστάνε 250 εκατ. ευρώ και η επιχορήγησή τους παρακρατείται από τις τράπεζες. Επομένως, έθεσε το ερώτημα πώς πληρώνουν τα έξοδα των γραφείων, η μεν ΝΔ της Συγγρού, το δε ΠΑΣΟΚ της Χαριλάου Τρικούπη.

Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πληροφορίες ότι τα δύο κόμματα θέλουν να αλλάξουν ΑΦΜ "και να ρίξουν φέσι", ιδρύοντας ο μεν κ. Σαμαράς τη Νέα Ελλάδα, ο δε κ. Βενιζέλος προσχωρώντας στην Ελιά. Αντίθετα, είπε ο κ. Τσίπρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα πήρε όλα τα προηγούμενα βάρη του ΣΥΝ, ενώ απαντώντας για τα οικονομικά του αποκάλυψε πως ζει στο νοίκι.