Όχι από Βενιζέλο και Κουβέλη στο “Διαπραγμάτευση τέλος” Σαμαρά

Σε μια κλωστή κρέμεται πλέον η κυβερνητική συνοχή, καθώς οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τις οποίες κάλεσε όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές ξεχωριστά να τηρήσουν υπεύθυνη στάση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα στο χάος, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη Δημοκρατική Αριστερά.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε "τουλάχιστον ατυχή" την εσπευσμένη ανακοίνωση του πρωθυπουργού, και μάλιστα την ίδια στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, κάνοντας λόγο για υπονόμευση και απρέπεια. Όμως και στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασαν τη διαφωνία τους προς την πολιτική που ακολουθείται. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ιωάννη Κουτσούκου, που τόνισε: "Έχουμε γίνει συνιστώσα Σαμαρά χωρίς λόγο και ρόλο. Η διαπραγμάτευση ήταν ανεπαρκής. Άνοιξαν μέτρα που δεν προβλεπόταν". Κατά των μέτρων τάχθηκαν ακόμα οι Μίμης Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κρεμαστινός.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, στον Ευάγγελο Βενιζέλο: "Αύριο στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε με ανοικτό πακέτο μέτρων, και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει”, δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου, και πρόσθεσε: “Ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά”, επεσήμανε.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: “Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της.”

Σύσσωμη η αντιπολίτευση έσπευσε να αντιδράσει στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η διαπραγμάτευση δεν ξεκίνησε στην πραγματικότητα ποτέ, αλλά και ότι τα νέα μέτρα δεν εξασφαλίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει: “Η διαπραγμάτευση στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός δεν ξεκίνησε ποτέ για να ολοκληρωθεί σήμερα. Αυτό το οποίο ολοκληρώνεται είναι η αποτυχημένη επικοινωνιακή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού.
Δεν διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη.
Δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία όταν τα 31 δις ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς δημόσιο τους έλεγχο, για την εξόφληση εντόκων γραμματίων και για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων.
Χάος είναι το μνημόνιο.
Και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν αποδεχτεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του κοινωνικού κράτους, τη φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων στρωμάτων και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι όποιες επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων δεν αλλοιώνουν τον βασικό πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα απορρέουν από μικροπολιτικές σκοπιμότητες διάσωσης της όποιας πολιτικής αξιοπιστίας τους έχει απομείνει.
Τα κυβερνητικά μέτρα δεν πρέπει να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στα μνημονιακά σχέδια κατεδάφισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας και υποτέλειας της χώρας στους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο.”

Αντίδραση στη δήλωση του πρωθυπουργού είχαμε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι αναφέρουν: “Αυτό που τέλειωσε σήμερα, είναι στη πραγματικότητα η παράσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης καθώς ο πρωθυπουργός χωρίς να πρωτοτυπήσει στο ελάχιστο, επανέλαβε μονότονα αλλά και πειθαρχημένα, τον εκβιασμό με τον οποίο οι προκάτοχοί του κ. Παπανδρέου και κ. Παπαδήμος έβαλαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ψήφισαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, έδεσαν με αλυσίδες τους Έλληνες και κατέστησαν την Ελλάδα προτεκτοράτο χρέους, ενώ οι δανειστές πήραν τελικά, ό,τι ζητούσαν από την αρχή.”

Σε αυστηρό τόνο και η ανακοίνωση του ΚΚΕ, που καλεί το λαό σε ξεσηκωμό: “Στο εκβιαστικό - τρομοκρατικό μήνυμα του πρωθυπουργού, το ΚΚΕ καλεί το λαό να απαντήσει περήφανα, μαζικά, αγωνιστικά και άμεσα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Ο πανεργατικός – παλλαϊκός ξεσηκωμός για την καταψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει η αφετηρία της λαϊκής αντεπίθεσης για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους.”