Βελβεντό: Η πόλη των 4.000 που δεν κατεβαίνει στις δημοτικές

Η κωμόπολη της Κοζάνης κατεβαίνει ξανά σε δημοψήφισμα, με θέμα την απόλυτη αποχή από τις επικείμενες εκλογές

Το Βελβεντό στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές δεν ψήφισε ποτέ.

Ο λόγος;

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η συγχώνευση του άλλοτε ανεξάρτητου δήμου με το νέο διευρυμένο δήμο Σερβίων. Απόφαση, η οποία δημιούργησε ο Καλλικράτης και αποτέλεσε αιτία πολέμου τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με όσους υποστήριξαν τη συγχώνευση του Βελβεντού.

Η κωμόπολη της Κοζάνης πραγματοποίησε τότε δημοψήφισμα, αποφασίζοντας να απέχει από τις εκλογές, τόσο με την ψήφο, αλλά και με το να μην παρουσιάσει εκλογικούς συνδυασμούς, μένοντας μακριά από την εκλογική διαδικασία.

Τα χρόνια πέρασαν. Οι... επαναστάτες της ροδακινούπολης ετοιμάζονται σήμερα να απέχουν για μία ακόμα φορά από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως λέει, ο τελευταίος δήμαρχος της περιοχής, Μανώλης Στεργίου, στο news.gr, "είναι πολύ πιθανό να μην κατέβουμε στις εκλογές. Σας θυμίζω ότι - από τους 3.000, που είναι οι ψηφοφόροι - δεν ψήφισε το 98% στις προηγούμενες. Φτάσαμε έως και τον κύριο Σαμαρά. Συναντηθήκαμε μαζί του στη Βουλή, εκφράζοντάς του το πρόβλημά μας. Η στάση, τόσο η δική του, όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν στο πλαίσιο του 'θα δούμε'. Εμείς, όμως, είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, όπως αποφασίσαμε - με πρωτοβουλία των τεσσάρων τελευταίων δημάρχων - να κάνουμε δημοψήφισμα".

Σύμφωνα με τον κύριο Στεργίου, η αυτοδιοίκηση αποτελούσε το συνεκτικό ιστό για να λειτουργήσει η οικονομία και η κοινωνία. "Για παράδειγμα, η ύπαρξη του αγροτικού συνεταιρισμού στην περιοχή μας δίνει αυτάρκεια. Στην περιοχή μας, άλλωστε, υπήρχε πάντα καλή αυτοοργάνωση. Ξεκινώντας από τη συλλογική δραστηριότητα, όσον αφορά στον αθλητισμό, στο εμπόριο, στον πολιτισμό και σε τομείς υποστήριξης, όπως οι αγροτικοί σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί, είχαμε ανέκαθεν τη δική μας δυναμική. Μας ανάγκασαν να γίνουμε "ένα" με το δήμο Σερβίων - Βελβεντού. Ένα δήμο με τεράστια σύνορα. Μην ξεχνάτε ότι ξεκινάει από τη Βεργίνα και φτάνει στο Σαραντάπορο".

Ο πρώην δήμαρχος εξηγεί ότι, στη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε για να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τη στάση, που θα τηρήσουν στις εκλογές, τέθηκαν δύο ερωτήματα. Το πρώτο αφορούσε στη διενέργεια δημοψηφίσματος ή στη διατήρηση του παλιού, που όριζε αποχή από τις εκλογές. Το δεύτερο ερώτημα εξέταζε αποχή από τις εκλογές ή συμμετοχή με ψηφοδέλτιο.

"Το δεύτερο σενάριο καταρρίφθηκε, γιατί θεωρήθηκε ότι ενδεχόμενη συμμετοχή στο διευρυμένο δήμο θα σήμαινε αποδοχή του Status Quo που δημιούργησε ο Καλλικράτης", εξηγεί ο κύριος Στεργίου.

Έτσι, οι κάτοικοι του Βελβεντού αποφάσισαν ότι το νέο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαρτίου. "Εκλέχτηκε εφορευτική, ενώ η διαδικασία θα διεξαχθεί παρουσία δικηγόρων. Διαφαίνεται, πάντως, μία τάση, που λέει ότι θα απέχουμε για να συνεχίζουμε να πιέζουμε. Είμαστε στα κάγκελα τρεισήμισι χρόνια τώρα και ελπίζουμε σε αλλαγές", σημειώνει ο Μανώλης Στεργίου.

Στο ερώτημα εάν έχουν υπάρξει κυρώσεις τόσο από το δήμο Σερβίων για την αποχή, όσο και από την κεντρική κυβέρνηση, ο πρώην δήμαρχος εκφράζει αρκετά παράπονα:

"Παρά το γεγονός ότι πληρώνουμε κανονικά τα δημοτικά τέλη, δεν αναλαμβάνουν την καθαριότητα. Επίσης, το νερό δεν είναι στην ποιότητα, που θα έπρεπε και ήταν κάποτε, με αποτέλεσμα το 50% του κόσμου να πίνει εμφιαλωμένο. Μας τιμωρούν εμμέσως με τον τρόπο τους".

Οι Γαλάτες του Βελβεντού, δείχνουν αποφασισμένοι.

Και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι οι μοναδικοί, που απειλούν με αποχή. Πρόσφατο παράδειγμα, οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου Κρήτης, οι οποίοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο μεταφοράς της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Ηράκλειο και προειδοποίησαν με τη σειρά τους ότι θα απέχουν από τις εκλογές. Το αν, στην περίπτωση του Βελβεντού, το "θέλω" μπορεί να είναι και νόμιμο, είναι κάτι, στο οποίο θα κληθούν κάποιοι άλλοι να το κρίνουν.

Όπως και να έχει, όμως, η εικόνα αυτοδιαχείρησης και αυτάρκειας, που παρουσιάζει η κοζανίτικη κωμόπολη, γνωστή για τα ροδάκινά της, είναι κάτι που πολλοί θα ήθελαν να έχουν... Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, που οι κάτοικοι αντιδρούν σθεναρά, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, τα τέσσερα τελευταία χρόνια.