Πιέζει η τρόικα τον Άδωνι για τα φαρμακεία

Νέες πιέσεις αναμένεται να δεχθεί εντός της ημέρας ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για το θέμα των φαρμάκων.

Σε συνάντηση που θα γίνει ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών, τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό υγείας, θα βρεθούν στο επίκεντρο τα Μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα, το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων, αλλά και το ωράριο λειτουργίας.

Οι δανειστές ζητούν να απελευθερωθεί πλήρως το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και να μειωθεί το ποσοστό κέρδους στο 15%. Στη συνάντηση θα συζητηθεί και η απαίτηση των δανειστών να ανοίξει η αδειοδότηση και σε μη φαρμακοποιούς.

Στο μεταξύ να κλείσουν τα φαρμακεία απειλούν οι φαρμακοποιοί της χώρας αν επικρατήσουν οι θέσεις της Τρόικας στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι από τον κλάδο έχουν  ληφθεί υπόψιν οι δεσμεύσεις και οι πρωτοβουλίες, τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Υγείας αλλά επειδή η διαπραγμάτευση είναι δυναμική, οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη θα δώσει το έναυσμα νέου γύρου κινητοποιήσεων .

Όπως αναφέρουν, δεν μπορούν και δεν θα επιτρέψουν, καμιά περαιτέρω μείωση του εισοδήματος τους, με το πρόσχημα της επικράτησης του ανταγωνισμού.

Τα παραπάνω διαμηνύουν εκπρόσωποι των φαρμακοποιών μετά και τις συνεχιζόμενες διαρροές για αλλαγές σε θεσμικά ζητήματα όπως το ωράριο λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σύμφωνα με την οποία έχει εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ του ΠΦΣ για άμεσες και ξαφνικές κινητοποιήσεις όποτε αυτό θεωρηθεί αναγκαίο.