Η ατζέντα της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα

Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν το Eurogroup της 10ης Μαρτίου βρίσκεται στην Αθήνα η τρόικα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν σήμερα στις 4 το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ενώ η κυβέρνηση τους υποδέχεται με ενιαία γραμμή για τα θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων.

«Ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης θεωρείται η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι οι διαφωνίες και οι καθυστερήσεις σε σειρά μεταρρυθμίσεων για τις οποίες οι δανειστές ασκούν έντονες πιέσεις.

Πάντως με δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αυτό επισήμανε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας πριν από τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την προετοιμασία των θέσεων της ελληνικής πλευράς ενόψει της έναρξης, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ατζέντα της ελληνικής πλευράς δεν θα αφορά στην αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά σε ξεχωριστές παρεμβάσεις. Εκφράζοντας δε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο», το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέκλυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνειδητοποίηση όλων» (σ.σ. για την πορεία της οικονομίας), τόνισε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης. Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τις ελαφρύνσεις στους πολίτες, που μπορούν να υπάρξουν με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, απάντησε ότι «είμαι του λίγου και του ακριβούς». Πρόσθεσε, πάντως, ότι πρώτα πρέπει να επικυρωθούν τα στοιχεία από τη Eurostat και είπε πως «θεωρώ ότι μέρος του πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Ό,τι είναι προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Είναι η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη, που ο άλλος θα δει πως αίρονται οι αδικίες που έχει υποστεί».

Ο εν λόγω παράγοντας, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων εφέτος, δήλωσε ότι αυτό έχει προγραμματισθεί για το 2015, προσθέτοντας «να δούμε πρώτα πώς θα πάει».

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει το 80% των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, όσον αφορά στη συμφωνία για την απελευθέρωση στο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει ξεχωριστές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση σε κλάδους όπως τσιμέντου, απορρυπαντικών, τροφίμων - ποτών, οικοδομικών υλικών κ.α.

Αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.

Επιπλέον, στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως στη συνάντηση που θα έχει στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με την τρόικα θα συμμετάσχει και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς θα εξεταστεί το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για το οποίο τα συναρμόδια υπουργεία έχουν έλθει σε συμφωνία.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών φέρεται να έχει δεσμευθεί πως στην περίπτωση που τεκμηριωμένα προκύψει η ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 τότε οι παρεμβάσεις αυτές θα ληφθούν άμεσα. Πάντως, η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη.

Όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος τα ανοικτά θέματα στις συζητήσεις είναι δεκάδες, αλλά σχεδόν σε όλα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις.

-ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα ζητήσουν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να προσδιορίσουν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα καλύψουν το κόστος των 700 εκατ. ευρώ που θα επιφέρει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών μέσα στο 2014.

-Η τρόικα δεν εμφανίζεται να έχει κοινή στάση στο θέμα των αλλαγών στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά κυβέρνηση και Κομισιόν φαίνονται να μην συζητούν την άμεση ενεργοποίησή του.

-Για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στα πλαίσια του επικαιροποιημένου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017 , ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την τρόικα.