Με “Προοδευτική Συνεργασία” το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ

Ποιες προσωπικότητες θα συμμετέχουν στο νέο Συντονιστικό Όργανο

Το όνομα "ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία" πρόκειται να έχει το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ και των συνεργαζόμενων κινήσεων και προσωπικοτήτων στο πλαίσιο του λεγόμενου "τρίτου πόλου". Αυτό εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει για να εγκρίνει τον παραπάνω τίτλο και τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας ανάμεσα στη ΔΗΜΑΡ και τους συμπράττοντες μαζί της, ο γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με το γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, η συμφωνία περιλαμβάνει ακόμη τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου στο οποίο πρόκειται να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και προσωπικότητες μεταξύ των οποίων οι Π. Μπεγλίτης, Γ. Τσαμουργέλης, Μαριλένα Κοππά και Γ. Σωτηρέλλης και το οποίο θα είναι ανοικτό και σε άλλες συμμετοχές, θα έχει την ευθύνη καθόδου στις ευρωεκλογές, θα συντονίσει τις διαδικασίες συγκρότησης του ψηφοδελτίου και θα διαμορφώσει το πολιτικό πλαισίο της εκλογικής διακήρυξης. Στο ζήτημα αυτό έχει συμφωνηθεί το σχετικό κείμενο, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι “ο προοδευτικός πόλος είναι ιστορική ανάγκη στη σημερινή κατάσταση της χώρας και υπόθεση της κοινωνίας κι όχι συμφωνιών κορυφής”. Πρόσθεσε ότι “ο τόπος χρειάζεται την Κεντροαριστερά των αλλαγών και όχι της παγίωσης των ανισοτήτων. Χρειάζεται την Κεντροαριστερά των πολλών, της συμμετοχής, της ποικιλομορφίας και όχι σχήματα αναπαλαίωσης - στηρίγματα της συντήρησης” και πώς η “η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική δύναμη στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο που δεν θα ταυτίζει την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα με συντηρητικές επιλογές. Χρειάζεται μια πολιτική δύναμη που δεν θα αμφισβητεί τις ιστορικές κατακτήσεις του ελληνισμού, την καταστατική του θέση στον δυτικό κόσμο και στο κατεξοχήν προωθημένο υπερεθνικό σύστημα ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται μια πολιτική δύναμη που εντασσόμενη σε ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια θα μάχεται για το προοδευτικό , για αλλαγές προοδευτικού περιεχομένου , για πολιτικές που υπηρετούν την κοινωνική συνοχή”.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη βιωσιμότητα του, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε: “Οι προτάσεις για τη χρονική επιμήκυνσή του και κυρίως για τη μείωση των επιτοκίων, φαίνεται ότι αποτελούν κοινό τόπο στο Eurogroup. Ταυτόχρονα, προτείνουμε την ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από τον ESM, που θα μείωνε το ελληνικό χρέος τουλάχιστον κατά 26 δισ. ευρώ, που είναι οι συμμετοχές του ΤΧΣ”.

Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη στήριξή του στους κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη που αναδεικνύουν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών και στήριξε την πρωτοβουλία και τις προτάσεις της κίνησης των "5 δημάρχων".

Επέκρινε ακόμα την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, στρέφεται όλο και πιο δεξιά, καθώς και γιατί αποφάσισε να αλλάξει τη εκλογική διαδικασία λίγο πριν την κάλπη των ευρωεκλογών. Τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης για ψήφο των νομίμων μεταναστών και επέκτεινε την κριτική του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τα ζητήματα των αγροτών, τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την αύξηση των διοδίων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...