Πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Έκκληση πραγματοποίηση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη επαναφέρει ο Αλ.Τσίπρας με συνέντευξή του στο Reuters.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε προκαταβολικά ότι οι βουλευτές του θα καταψηφίσουν τα μέτρα στη Βουλή, εντούτοις δηλώνει ότι το κόμμα του "δεν είναι ώρα να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης με τεχνητό τρόπο".

Στην παραπάνω δήλωση Τσίπρα η κυβέρνηση απάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Ο κ. Τσίπρας κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές με το δόγμα «το ευρώ δεν είναι φετίχ». Έφτασε, αργότερα, στο σημείο να ευχηθεί στη Βουλή «να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή». Ύστερα, μαζί με τον πολιτικό του μέντορα Αλέκο Αλαβάνο επεξεργάζονται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επιμένοντας στην επικίνδυνη στρατηγική των συνιστωσών του, που θα οδηγήσει τη χώρα στην εξαθλίωση και τους Έλληνες στο περιθώριο της Ευρώπης", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κεδίκογλου και προσθέτει: "Σήμερα δηλώνει ότι δεν θέλει να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης. Τα διάφορα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης, που καταδέχονται ακόμη να συνομιλούν μαζί του, του τραβάνε το αυτί αναγκάζοντάς τον να ανασκουμπωθεί για τις κατά καιρούς δηλώσεις του. Ο κ. Τσίπρας ζει σε άλλο πλανήτη. Του ευχόμαστε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα"

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι

Για να εξηγήσει την αναγκαιότητα του να συζητηθεί και να λυθεί σε γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο το θέμα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται τις τράπεζες. "Αν χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα απειληθεί με χρεοκοπία συνολικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και οι ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι. Δεν είναι πραγματικές τράπεζες. Είναι ανοιχτές και μπορούν τα ΑΤΜ να δίνουν χρήματα, ακριβώς διότι η ΕΚΤ μπορεί να τους δίνει ρευστότητα. Και τους δίνει ρευστότητα όχι από φιλευσπλαχνία, από φιλανθρωπία απέναντι στην Ελλάδα, αλλά γιατί ξέρουν παρά πολύ καλά ότι το ρίσκο της κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι δυσανάλογο με το όφελος μιας τέτοιας προοπτικής", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η παράταξή του επιμένει στην ακύρωση του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση της της δανειακής σύμβασης μέσω συνολικής ευρωπαϊκής λύσης. Για το λόγο αυτό, θεωρεί αναγκαία τη διάσκεψη των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ελπίζει στην κατεύθυνση που θα έχει ως κυρίαρχο παράδειγμα τη λύση που δόθηκε για το δημόσιο χρέος της Γερμανίας το 1953.

"Οικονομικό προτεκτοράτο η Ελλάδα με τρίτο Μνημόνιο"

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των επαφών που είχε στο Παρίσι, όπου διεξήχθη η Σύνοδος των προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι με το τρίτο Μνημόνιο επιχειρείται η μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομικό προτεκτοράτο μέσα στην ευρωζώνη.

"To κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα στην Ευρώπη είναι η οπισθοχώρηση της δημοκρατίας προκειμένου να προχωρήσει ένα σχέδιο βίαιης εφαρμογής των φιλελεύθερων πολιτικών. Η εμμονή των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης στις πολιτικές λιτότητας, ματώνει και καταργεί την ίδια τη δημοκρατία. Αυτή η εμμονή δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση, είναι η ίδια η κρίση, γι αυτό οφείλουμε να ζητήσουμε από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Ευρώπης να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα του ελληνικού λαού", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.