Η Δράση στις ευρωεκλογές

Την παρουσίαση του υποψηφίου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ομάδας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ, καθώς και της υποψηφιότητας της «Δράσης» στις ευρωεκλογές, έκανε ο πρόεδρος της «Δράσης», Θ. Σκυλακάκης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε συμμαχίες και στέλνοντας το μήνυμα ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική με στήριξη της παραγωγικής βάσης, λιγότερους φόρους και λιγότερο κράτος.

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τοποθετείται η αντιπρόεδρος του κόμματος και οικονομολόγος, Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι η «Δράση» θα είναι παρούσα και στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν βουλευτικές εκλογές ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν απέκλεισε συνεργασία ούτε με τους «58» ούτε με τη ΔΗΜΑΡ. Μας ενώνουν πολλά με τους «58», εκεί που διαφωνούμε είναι για τα αίτια της κρίσης, είπε η κ. Λυμπεράκη, η οποία κάλεσε τους πολίτες να μην απόσχουν από τις ευρωεκλογές και να ψηφίσουν θετικά για την Ευρώπη. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανεργία και την έλλειψη ρευστότητας, τονίζοντας, ότι πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που να παράγουν πλούτο, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Τραπεζική Ένωση.

Ο κ. Φερχόφσταντ είπε ότι «η κριτική μου δεν απέχει πολύ από την κριτική των ευρωσκεπτικιστών, αυτό που διαφέρει είναι οι προτάσεις μας. Αυτοί περιχαρακώνονται γύρω από τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική και περισσότερη Ευρώπη: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη ανάπτυξη και στήριξη του ιδιωτικού τομέα».

Απαντώντας στην παρατήρηση για τη μικρή δύναμη των Φιλελευθέρων στην Ελλάδα, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι υπήρξε στοίχιση του πολιτικού συστήματος πίσω από δύο κόμματα, ενώ το φτηνό χρήμα συντηρούσε την υπάρχουσα κατάσταση και το πελατειακό κράτος. Τώρα όμως -πρόσθεσε- πρέπει να ξαναβρούμε τον δρόμο για να παράγουμε πλούτο. Αναφερόμενος στις πιθανές συμμαχίες, είπε: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε με αριστερούς, οικολόγους, σοσιαλιστές που εμφορούνται από φιλελεύθερες απόψεις και θέλουν να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».