Πολύδωρας: Δε γίνεται σωτηρία μιας χώρας με το θάνατο του λαού

Με το σύνθημα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους γιατί “δεν νοείται σωτηρία μιας χώρας με τον θάνατο του λαού της”, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας παρουσίασε τα βασικά προτάγματα και τις προτεραιότητες του πολιτικού φορέα, τη δημιουργία του οποίου ανακοίνωσε σήμερα, με την ονομασία “Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό” και του οποίου θα ηγείται ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Πολύδωρα, το αίτημα της αναδιαπραγμάτευσης θα στηριχθεί σε πέντε σημεία: Πρώτον, “ουδείς υποχρεούται εις τα αδύνατα”. Δεύτερον, “η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών”. Τρίτον, η ευθύνη των δανειστών για την αφειδή χορήγηση δανείων (“ο εξ οικείου πταίσματος ζημιούμενος, ου δοκεί ζημιούσθαι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρας, υποστηρίζοντας πως οι Έλληνες είναι “αυτοθύματα”). Τέταρτον, η μη τήρηση συμβάσεων που υπογράφηκαν “με το πιστόλι στον κρόταφο και ήταν προϊόν εκβιασμού”. Και πέμπτον, η επίκληση “κατάστασης ανάγκης”.

Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσει την αναδιαπραγμάτευση στα διεθνή δικαστήρια, ενώ παρέπεμψε και στη συμφωνία που πέτυχαν οι Γερμανοί το 1953 στο Λονδίνο για να ανασυνταχθεί η οικονομία τους, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο “που οι ίδιοι προκάλεσαν και τόσα δεινά σώρευσαν στον κόσμο”.

Εξέφρασε επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή του με τα διλήμματα που τίθενται στις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, είπε πως τα διλήμματα “μέσα ή έξω από την ΕΕ, μέσα ή έξω από την ΟΝΕ, και ευρώ ή δραχμή” τα θεωρεί “ανελεύθερα, εκβιαστικά και πρωθύστερα”, υπογραμμίζοντας πως “το κριτήριο είναι ένα: Η σωτηρία του λαού”.

Ο κ. Πολύδωρας πρότεινε μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, και τέλος να μη διαλύεται η Βουλή με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και την υποχρεωτική εξάντληση της τετραετίας.

Αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να σπαταλήσει δυνάμεις σε τριβές, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθούν πολιτικά κάπου στο μέλλον, έχοντας κοινές απόψεις για ορισμένα ζητήματα.

Ο Χρήστος Ζώης, από την πλευρά του, τόνισε ότι ουδέποτε έκανε δηλώσεις για να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής στη ΝΔ, και κάλεσε τον κ. Καμμένο να πει εάν και ο ίδιος μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο για τον εαυτό του. “Εάν βρείτε τέτοια δήλωσή μου, πάω τώρα σπίτι μου, αλλά εάν βρείτε κάποια αντίστοιχη δήλωση του κ. Καμμένου θα πάει στο σπίτι αυτός;”, διερωτήθηκε ο κ. Ζώης. Επίσης, ανέφερε ότι σήμερα γίνεται πράξη η εντολή της συνδιάσκεψης του κόμματός του για συνεργασίες με άλλες δυνάμεις που έχουν κοινή στόχευση, και είπε πως η κίνησή τους στοχεύει στην αφύπνιση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

“Αυτό που ζούμε σήμερα είναι πόλεμος, με την ανεργία πάνω από 30%, με την αθρόα μετανάστευση Ελλήνων, με τα συσσίτια και τη φτώχεια”, είπε ο κ. Ζώης, και υποστήριξε ότι “η χώρα μας μετατράπηκε de facto σε προτεκτοράτο αφού τύποις λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία”.