Κόντρα Χατζηδάκη – φαρμακοποιών για τα φάρμακα

Ενημερωτικό σημείωμα για το τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

"Σε χώρες όπου η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνεται μόνο από τα φαρμακεία και οι τιμές ελέγχονται σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο κατά 27,6%" ανέφερε ο υπουργός.

Επισήμανε ακόμα ότι η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση τιμών με την απελευθέρωση των σημείων πώλησης και των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα.

"Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι στην Ελλάδα το μερίδιο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, καθώς αντιστοιχούσαν στο 11,9% του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων το 2012 (372 εκατ. ευρώ) έναντι 16% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης" πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απαντώντας στην μακροσκελή ανακοίνωση του Υπουργού Ανάπτυξης ανέφερε:

"-Γιατί ο κ. Χατζηδάκης παραγνωρίζει ότι, όπως και ο ΟΟΣΑ παραδέχεται, 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακριβώς το ίδιο με την Ελλάδα νομοθετικό πλαίσιο διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων;

-Γιατί αγνοεί την κεντρική παρατήρηση του ΟΟΣΑ που επισημαίνει ότι οι λιανικές τιμές των φαρμάκων αυτών είναι χαμηλότερες σε χώρες, όπου όπως στην Ελλάδα, οι τιμές ρυθμίζονται από την Κυβέρνηση και δεν είναι ελεύθερες;

-Ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει ο σχεδιασμός του κ. Χατζηδάκη ; Mήπως οι ασθενείς δεν βρίσκουν φαρμακεία; Μήπως τα φάρμακα αυτά στην Ελλάδα είναι ακριβότερα από τις άλλες χώρες;

-Yπενθυμίζουμε ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύει, αφού και παγκόσμιο ρεκόρ αριθμού φαρμακείων συγκριτικά με τον πληθυσμό της διαθέτει η Ελλάδα αλλά και οι τιμές των φαρμάκων αυτών είναι κατά μέσο όρο 2 ευρώ.

Οι προτάσεις Χατζηδάκη δεν εξυπηρετούν καμιά λαϊκή ανάγκη . Εξυπηρετούν μόνο τους σχεδιασμούς αλυσίδων σουπερ μάρκετ και παιχνιδάδικων να εισβάλουν και στο χώρο του Φαρμάκου.

Ευτυχώς οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν και Γνώση και Βούληση".