Στουρνάρας: Το πακέτο έκλεισε

Έκλεισε το πακέτο των μέτρων και την επόμενη εβδομάδα πάει στη Βουλή σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα. Στην κυβέρνηση περιμένουν την απάντηση του Φ. Κουβέλη ο οποίος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον Γ. Βρούτση.

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει το Eurogroup Working Group ότι έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα σε όλα τα θέματα.

“Μίλαγα όλο το βράδυ με την τρόικα” είπε ο Γ. Στουρνάρας και επεσήμανε πως το πακέτο έκλεισε και την επόμενη εβδομάδα θα πάει στη Βουλή σε δύο νομοσχέδια.

Μάλιστα είπε ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον Ν. Μπίστη της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Γ. Βρούτσης πήρε τηλέφωνο τον Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η τρόικα υποχώρησε στις απολύσεις και συγκεκριμένα το όριο από τα 1800 ευρώ πήγε στα 2.000 ευρώ, ενώ η προειδοποίηση από τους τρεις στους τέσσερις μήνες. 

Τελευταία ευκαιρία για συμβιβασμό ψάχνει ο Σαμαράς

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης μετά το ναυάγιο της χθεσινής σύσκεψης, ενώ αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός έχει καλέσει στο γραφείο του τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιάννη Βρούτση.

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό τόσο στο εξωτερικό, με την τρόικα, η οποία χθες βράδυ απείλησε με ουσιαστικό μπλόκο της δόσης, όσο και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, με τη ΔΗΜΑΡ, για το ζήτημα των εργασιακών.

Ο πρωθυπουργός έχει διαδοχικές συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης. Βασικό θέμα των συναντήσεων του κ. Σαμαρά με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτο, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Εργασίας Ι. Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη συζήτηση των μέτρων στη Βουλή αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις από τη άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα πακέτο των εργασιακών.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι έχουν γίνει πολλές αλλαγές στις θέσεις που είχε καταθέσει αρχικά η τρόικα, ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ για να βρεθεί λύση.

Μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις και υπό τον κίνδυνο να μην πάρει η Ελλάδα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ καθώς η τρόικα την Παρασκευή θα ενημερώσει τους τεχνοκράτες του Eurogroup ότι δεν υπάρχει συμφωνία, δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Αντώνης Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος είχαν χθες το βράδυ τετ α τετ, ενώ ο πρωθυπουργός, σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου βλέπει σήμερα Στουρνάρα και Βρούτση, ενώ σχεδιάζει να παέι τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή όπως αυτά διαμορφώνονται θεωρώντας ότι η διαπραγμάτευση του απέδωσε και η τρόικα έχει υποχωρήσει σε αρκετά σημεία. Άλλωστε ήταν ξεκάθαρος ότι “θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε”.

Ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αλλάξει και ο κ. Σαμαράς επιμένει, ανεξάρτητα από την εμπλοκή, ότι ως αύριο Πέμπτη πρέπει να κλείσει η συμφωνία και εντός της επόμενης εβδομάδας να κατατεθούν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το νομοσχέδιο με τα μέτρα, δεν θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου, αλλά περισσοτέρων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη ΔΗΜΑΡ, να καταψηφίσει τα εργασιακά.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στο λαό, τους βουλευτές αλλά και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο ίδιος κοιτάζει μπροστά και θα καταθέσει στη Βουλή το πακέτο των μέτρων.

Υψώνει τους τόνους η ΔΗΜΑΡ

Σήμερα λίγες ώρες μετά την γραμμή που χάραξε ο Φώτης Κουβέλης, στελέχη της ΔΗΜΑΡ ύψωσαν τους τόνους. Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, διεμήνυσε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
 
Όπως είπε μέσω του ΣΚΑΪ ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για το πακέτο μέτρων δεν έχει κλείσει,  διαψεύδοντας σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και κυρίως του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος χθες μετά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα είπε ότι το πακέτο έκλεισε, θα πάει στη Βουλή και όποιος θέλει ας το ψηφίσει.
 
“Το πακέτο δεν έχει κλείσει πρέπει να περάσει και από τη Βουλή. Όλα τα άλλα είναι λόγια. Τίποτε δεν έχει κλείσει” ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Από την πλευρά του μιλώντας στη ΝΕΤ Ο βουλευτής Επικρατείας, Σπύρος Λυκούδης, χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις Σαμαρά ότι όσοι το τολμήσουν θα σώσουν την Ελλάδα. Μάλιστα είπε ότι δεν είχε ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας όλο αυτό τον καιρό και το κείμενο του Γ. Βρούτση δεν το είχαν μέχρι χθες το μεσημέρι. Τόνισε ότι η ενημέρωση της ΔΗΜΑΡ ήταν από εφημερίδες...
 
Ο κ. Παπαδόπουλος, στο μεταξύ, προειδοποίησε ότι η κυβερνητική κρίση και η πτώση της κυβέρνησης θα συνιστούσε καταστροφή για τη χώρα και είπε: Οι αλλαγές (σ.σ στα εργασιακά) δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, δεν έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Είναι ακραίες ιδεοληψίες, μου κάνει εντύπωση η επιμονή της τρόικας την ώρα που βλέπει ότι η κυβέρνηση παίρνει επώδυνα μέτρα να ρισκάρει την κυβερνητική συνοχή και την πορεία της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Σχολιάζοντας εξάλλου την αναφορά Στουρνάρα ότι “το πακέτο των μέτρων έχει κλείσει, έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στα εργασιακά, θα το φέρω στη Βουλή και ας κάνει ο Κουβελης ό,τι νομίζει” ο κ. Παπαδόπουλος αρκέστηκε να σχολιάσει ότι δεν ήταν πετυχημένη δήλωση.