Κινήσεις υψηλού ρίσκου – Από μια κλωστή η κυβέρνηση

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η κυβέρνηση και η χώρα μετά το χθεσινό ναυάγιο στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την επιλογή υψηλού ρίσκου από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στο λαό, τους βουλευτές αλλά και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο ίδιος κοιτάζει μπροστά και θα καταθέσει στη Βουλή το πακέτο των μέτρων, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυτό να μην γίνει σε ένα άρθρο, αλλά σε περισσότερα.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, με τις οποίες έγινε ορατή περισσότερο από ποτέ η διαφωνία του κ. Κουβέλη στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός έθεσε με δημόσια δήλωσή του τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους, ενώ φαίνεται ότι αργά το βράδυ οι τόνοι έπεσαν και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σε “βόμβα” πάντως για τη χθεσινή σύσκεψη, εξελίχθηκε και το θέμα της ουσιαστικής εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας το οποίο ετέθη με το έγγραφο του Β. Σόιμπλε προς της κυβέρνηση, ο οποίος ζήτησε τα χρήματα της δόσης να τα διαχειρίζονται οι Ευρωπαίοι και μάλιστ αη Ελλάδα να δίνει κάθε μήνα τα έσοδα από τον ΦΠΑ σε αυτόν τον λογαριασμό! Το θέμα έχει κλείσει από την κυβέρνηση, καθώς όπως τονίζουν σημασία έχει τι απαντάει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει απορρίψει το ενδεχόμενο.

Χθες σε μια δραματική σύσκεψη μεταξύ των τριών πολιτικών ηγετών που στηρίζουν την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς, ζήτησε να κλείσουν τα μέτρα, όμως από ότι φαίνεται όχι μόνο δεν έκλεισαν, αλλά η κυβέρνηση είναι ένα βήμα πριν τη ρήξη.

Πληροφορίες λένε ότι μετά το τέλος της σύσκεψης και ενώ ο πρωθυπουργός ήταν στη Βουλή, κάλεσε στο τηλέφωνο τον Ευ. Βενιζέλο και του ζήτησε να μιλήσουν, έτσι είχαν μια συνάντηση λίγων λεπτών, όπου ο Αντώνης Σαμαράς του έθεσε ευθέως το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ.

Πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν και σήμερα το πρωί ο Αν. Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, είπε ότι το κόμμα δεν έχει σκοπό να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά είπε ότι το κόμμα του θα επιμείνει μέχρι τέλους στη μη ψήφιση των μέτρων. Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρξει προσπάθεια να μείνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα.

Τι είπε ο πρωθυπουργός σε βουλευτές

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός συνάντησε βουλευτές στο καφενείο της Βουλής αργά το βράδυ και τους είπε ότι ο ίδιος θέλει να υπάρξει συμφωνία με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε στους βουλευτές την απόφασή του να προχωρήσει, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο εσωτερικό της κυβέρνησής του και σημείωσε ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος.

Δυσαρέσκεια Στουρνάρα για Κουβέλη

Αιφνιδιασμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για τη στάση που κράτησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Φ. Κουβέλης.

Μάλιστα εξερχόμενος από τη Βουλή υπογράμμισε πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου και κατά ορισμένες πληροφορίες φέρεται να πρόσθεσε πως εγώ θα το φέρω στη Βουλή και ο κ. Κουβέλης ας κάνει ό,τι θέλει.