Νέο “ΌΧΙ” από Κουβέλη και Βενιζέλο στα εργασιακά

Τα εργασιακά εξακολουθούν να παραμένουν το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης στο δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μας, με στόχο τη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για κάτι περισσότερο από δύο ώρες, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συζητούσαν για τις απαιτήσεις της τρόικας γύρω από τις σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τέτοια μέτωπα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την είσοδό του στη Βουλή για την έναρξη της σύσκεψης των τριών, είχε τονίσει ότι “Τα μέτρα πρέπει αναγκαστικά να κλείσουν σήμερα”.

Φώτης Κουβέλης: Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα.

Όπως δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, “στα όσα η τρόικα επιμένει αναφορικά με τα εργασιακά με βρίσκουν αντίθετο. Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο. Δεν πρόκειται να δεχτώ να ψηφίσω τις μεταβολές που επιμένει η τρόικα να φέρει αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι ήδη αποσαθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα. Μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη άποψή μου. Δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα πεδίο που θα είναι καθηλωμένες οι αποδοχές. Θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων και η ανεργία σε συνδυασμό με την αύξηση της ύφεσης. Αυτά σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας”.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Καμία μεταβολή στα εργασιακά

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι παρεμβάσεις, όπως αυτή στα εργασιακά, “δεν έχουν δημοσιονομικό όφελος”, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της εξεύρεσης συνολικής λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όσο για τη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να μην χρειαστούν νέα μέτρα.

Είπε ακόμα ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κινηθεί άμεσα σε υψηλό διαπραγματευτικό επίπεδο μέσα στις επόμενες ώρες.

“Δεν είμαστε προτεκτοράτο” είπε ακόμα ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως “αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά οι εταίροι και η τρόικα”.

Τέλος υποστήριξε ότι “το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό είναι καθαρά πολιτικό” και επανέλαβε ότι , “εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον αλλά θα πρέπει να οδηγήσει σε αποτελέσματα”.

Θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η πολιτική διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα όσα είπε η Φώφη Γεννηματά, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες μετά το πέρας των δηλώσεων Βενιζέλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Λεονταρισμοί Κουβέλη - Βενιζέλου κατόπιν εορτής

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών. Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι τα μέτρα έχουν ήδη στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ μιλάει για λεονταρισμούς κατόπιν εορτης, των αρχηγών της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Οι λεονταρισμοί Κουβέλη και Βενιζέλου, κατόπιν εορτής, από τη στιγμή που έχουν ήδη συμφωνήσει στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, έχουν ελάχιστο αντίκρισμα.

Τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα εργασιακά έχουν κατεδαφίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, έχουν στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, βυθίζοντας παράλληλα στην ύφεση την ελληνική οικονομία.

Τώρα εμφανίζονται ως σωτήρες των εργασιακών σχέσεων αυτοί που τις έχουν ήδη διαλύσει και σκοπεύουν στο επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Αυτοί που βρίσκονται απέναντι στην τρόικα δεν είναι οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά ο ελληνικός λαός που αγωνίζεται για την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο, και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη βάση της προστασίας της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και την αναδιανομή του πλούτου".

Παρακαλούμε περιμένετε ...