Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το Σάββα Ξηρό

Νέα κόντρα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ανακοίνωση του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε ο καταδικασθείς για τη συμμετοχή του στη “17 Νοέμβρη” Σάββας Ξηρός.

Στην ανακοίνωση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “ξεχωριστή περίπτωση του συγκεκριμένου καταδίκου” και καλούσε τη Δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει την αίτησή του “με το δέοντα ανθρωπισμό”, επικαλούμενος και καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του ελληνικού κράτους, “διότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει”.

“Η παραμονή ενός ανθρώπου στη φυλακή με τα πολλαπλά και σοβαρότατα προβλήματα του Σάββα Ξηρού συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Μόνο ως δείγμα εκδικητικότητας του ελληνικού κράτους προς έναν κρατούμενο “ειδικής φύσης” μπορεί να εξηγηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τη δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει με το δέοντα ανθρωπισμό το ζήτημα", αναφερόταν ακόμα στην ανακοίνωση αυτή.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος σχολίασε: “Αφού δεν κατάφεραν με τις καταθέσεις υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν να αποτρέψουν τις καταδίκες, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τώρα να πετύχουν την αποφυλάκιση του δολοφόνου – τρομοκράτη, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη. Και μετά διαμαρτύρονται όταν τους λένε ακραίους”.

Ανακοίνωση εξέδωσε όμως και το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, που επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας:

“Η συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τρομοκράτες, όχι μόνο δεν κρύβεται, αλλά και παίρνει προκλητικές διαστάσεις.

Μόλις πρόσφατα (14/12), η “Αυγή”, εκφραστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενούσε άρθρο “φίλων και συντρόφων του Δ. Κουφοντίνα”, που ζητούσε να αποφυλακιστεί ο τρομοκράτης Σ. Ξηρός.

Χθες, το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του, όχι μόνο υιοθετούσε το αίτημα των “φίλων” του φυλακισμένου τρομοκράτη, αλλά και εξαπέλυε επίθεση στο κράτος, υποστηρίζοντας ότι η παραμονή του Σ. Ξηρού στη φυλακή συνιστά “απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση”, καθώς και “δείγμα εκδικητικότητας του κράτους, σε έναν κρατούμενο «ειδικής φύσης»”.

Πως και γιατί οι φυλακισμένοι τρομοκράτες είναι “κρατούμενοι ειδικής φύσης” μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει.

Ο καθένας, όμως, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του”.

Ανταπαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει:

"Οι ανακοινώσεις της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου θυμίζουν καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας ή ισλαμικών δικτατοριών και δεν αντιστοιχούν στην ανθρωπιστική διάσταση που εμπεριέχεται στις παραδόσεις του νομικού πολιτισμού κάθε σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Θα περιμέναμε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η ΝΔ να σχολιάσουν και τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".