Τσίπρας: Ο Σαμαράς δεν μπορεί να αποφασίσει τίποτα μόνος του

“Αναξιοπρεπή” χαρακτήρισε τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα λόγω των μνημονίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο δίκτυο Euronews.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του περί αποτυχίας των μνημονίων, τη στιγμή που τα μνημόνια σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία τελειώνουν, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Επιτρέψτε μου να έχω μια διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Η Ισπανία δεν είχε μνημόνιο. Παρόλα αυτά εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές με αυτές που τα μνημόνια καθόρισαν στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Φυσικά, κάποιοι τυπικοί λόγοι, λόγοι αξιοπρέπειας ίσως, που οι Ισπανοί πολιτικοί μπορούσαν να αναδείξουν ως δικαιολογία, δεν έφεραν την Ισπανία σε αυτή την αναξιοπρεπή θέση που βρίσκεται η Ελλάδα όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποφασίσει τίποτα μόνος του, όπως και η κυβερνητική πλειοψηφία, αν δεν ρωτήσει κάποιους δευτεροκλασάτους υπαλλήλους της τρόικας που πολλές φορές υποδεικνύουν σχιζοφρενικές επιλογές”.

Αναφορικά με την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, τόνισε: “Ήταν μία μεγάλη πρόκληση για μένα προσωπικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και το αντίστροφο. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Οπότε μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τους λαούς της Ευρώπης, μία πέτρα που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και θα δώσει την ευκαιρία για μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη”.

Σχετικά, τέλος, με το πώς θα πείσει τους πολίτες του Βορρά να συμφωνήσουν με τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους και τις απώλειες που αυτή συνεπάγεται για τους ίδιους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: “Στέκομαι με απεριόριστο σεβασμό μπροστά στους Ευρωπαίους φορολογουμένους και τους καταθέτω την πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που είναι μία βιώσιμη και επωφελής πρόταση και για τους ίδιους. Γιατί ακολουθώντας αυτή την πολιτική, ο Ευρωπαϊκός Νότος θα χρειάζεται διαρκώς νέα δάνεια. Γιατί η λιτότητα μας οδηγεί στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και σε νέο δανεισμό”.