Παπανδρέου: Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα της Ευρωζώνης

“Η Ελλάδα έχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι αυτή το πρόβλημα της Ευρωζώνης”, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε διάλεξη που έδωσε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με θέμα “Η κρίση στην Ευρωζώνη και ο ρόλος της προοδευτικής πολιτικής στην επίλυσή της”.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το πραγματικό πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η αποτυχία των δημοκρατικών θεσμών, η απουσία εποπτείας, η έλλειψη διαφάνειας, η κακή διανομή κονδυλίων, η άνιση κατανομή του πλούτου, οι πελατειακές σχέσεις, ο έλεγχος της πολιτικής από συμφέροντα και η διαφθορά. Χαρακτήρισε μάλιστα το σύστημα αυτό “πελατειακό καπιταλισμό”.

Αναφέρθηκε ακόμα στο “κούρεμα” καταθέσεων στην Κύπρο, για το οποίο σχολίασε ότι υπονόμευσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ για την πολιτική λιτότητας παρατήρησε ότι αντί να επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα, τα εντείνει.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρότασή του για δημοψήφισμα το 2011, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα δε θα πρέπει να ανήκει στις ελίτ, αλλά στους πολίτες, και παραδέχθηκε πως ο Νικολά Σαρκοζί ήταν “πολύ εξοργισμένος” από την πρόταση αυτή, επιβεβαιώνοντας τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο τότε Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο.

Ερωτηθείς σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως δεν επιθυμούσε την εμπλοκή αυτή, όμως “ήταν το μοναδικό που υπήρχε”, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε ταμείο διάσωσης, και σημείωσε ότι η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ να είναι παρόν στο ελληνικό πρόγραμμα, επειδή “δεν είχε εμπιστοσύνη στην Κομισιόν”.

Ένταση σημειώθηκε, εξάλλου, κατά τη διάρκεια της διάλεξης όταν ένας φοιτητής επιτέθηκε φραστικά κατά του πρ΄'ωην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα “καραγκιόζη”.