Καυγάς Χατζηδάκη-Τσαυτάρη για το φρέσκο γάλα

Διχασμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για τις αλλαγές στο φρέσκο γάλα, με την επέκταση του χρόνου λήξης του για να πέσει η τιμή.

Υπάρχει έντονη διαφωνία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη.

"Η έννοια της φρεσκάδας στο γάλα είναι μέχρι τις 5 ημέρες" τόνισε στον ΣΚΑΪ κ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανασίος Τσαυτάρης εμμένοντας ουσιαστικά στις απόψεις του.

"Αυτή την ώρα που μιλάμε έχουμε γάλατα μακράς διάρκειας, αλλά να μην το λέμε φρέσκο. Το υπουργείο Ανάπτυξης δε σκέφτεται να κάνει το φρέσκο γάλα 7 ή 9 ημερών. Η έννοια της φρεσκάδας είναι μέχρι τις 5 ημέρες" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας στον πρωτογενή τομέα είναι διαφορετικές σε σχέση με άλλες χώρες στο Βορρά με μικρές διάσπαρτες μονάδες και με πολύωρη μεταφορά του γάλακτος χωρίς παγολεκάνες. "Τα φορτηγά θα πηγαίνουν στα λιμάνια θα περιμένουν τα πλοία σε ακραίες θερμοκρασίες, γι' αυτό η Ευρώπη αφήνει τις χώρες να θεσπίσουν το χρόνο διατηρησιμότητας" διευκρίνισε.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στο θέμα του γάλακτος μετά τις έντονες διαφωνίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, ο οποίος ήγειρε θέμα διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

"Πολλά τέτοια θα πούνε, τα λέγανε εδώ και δεκαετίες" είπε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "Το πολιτικό σύστημα υποχωρούσε, καθένας κέρδισε τη δική του μάχη και πληρώναμε ακριβότερα προιόντα".

Μάλιστα είπε ότι: "Δε γίνεται ο Έλληνας που υποφέρει να πληρώνει το ακριβότερο γάλα" και σημείωσε: "Αυτό που γίνεται στο γάλα είναι μοναδικό". Όπως είπε ο υπουργός στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι μεγαλύτερη η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος. "Εδώ με πρόφαση τη δημόσια υγεία επιχειρούσαμε με στρεβλό τρόπο να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους" υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.