Το… γάλα διχάζει την κυβέρνηση

Η επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλατος στις επτά ημέρες, από τις πέντε που είναι σήμερα, είναι μία από τις ρυθμίσεις που εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην αγορά, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι γαλακτοβιομηχανίες θα κληθούν να αυτοδεσμευτούν στη συσκευασία του προϊόντος ότι η μέθοδος παστερίωσης που ακολουθούν επιτρέπει την επταήμερη διατηρησιμότητα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η Ελλάδα κάθε χρόνο χάνει παραγωγή γάλατος λόγω της προστασίας του 5ημέρου, προσθέτοντας πως ο επίμαχος περιορισμός δεν έχει βοηθήσει τους παραγωγούς, παρά το γεγονός ότι, όπως καταδεικνύει έκθεση του ΟΟΣΑ, το γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης το φρέσκο παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως και 34% από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που αποδίδεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας ως φρέσκο παστεριωμένο, παρά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θεωρείται μονάχα το γάλα που έχει χρόνο ζωής έως 5 ημέρες, ενώ στην Ευρώπη, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης, υπάρχει πληθώρα προϊόντων τύπου "φρέσκο γάλα ημέρας" ή "6ήμερης διάρκειας" -με ειδική σήμανση- οπότε τα νοικοκυριά έχουν πληθώρα επιλογών και οι τιμές είναι χαμηλές.

Στο μεταξύ την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκαλούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για να πέσει η τιμή στο γάλα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του κόμματος επίσημη τοποθέτηση θα υπάρξει όταν οριστικοποιηθούν οι προτάσεις του υπουργείου, ωστόσο εμφανίζονται αντίθετοι στις αλλαγές που προαναγγέλθηκαν για το γάλα από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.