Παίρνουν πίσω το σύμφωνο συμβίωσης για ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Στο “ψυγείο” φαίνεται πως μπαίνει το θέμα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, καθώς το σχέδιο αυτό προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και όχι μόνο.

Όπως αναφέρουν σήμερα σε ρεπορτάζ τους τα “Νέα”, το μήνυμα που μεταφέρθηκε από τους επιτελάρχες της ΝΔ ήταν ότι η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης μπορεί να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι οι μόνοι που αντιδρούν, καθώς τη σφοδρή αντίθεσή της με το σχέδιο αυτό εξέφρασε και η Εκκλησία, δια στόματος του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε τους βουλευτές που θα ψηφίσουν την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης ότι αυτοί θα... αφοριστούν.

Συνεργάτες του κ. Αθανασίου ανέφεραν χθες το βράδυ ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης "θα αρχίσει να επεξεργάζεται" νομοσχέδιο, με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Επομένως, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται τελικά μόνο μία προσθήκη η οποία θα προβλέπει αυστηρές ποινικές κυρώσεις και για όσους υποκινούν τη βία σε σχέση με τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από το σύμφωνο συμβίωσης, και η μη συμμόρφωση της χώρας προς την απόφαση θα επιφέρει πρόστιμο.

"Περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο της απόφασης"

Το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα αναμένει να μελετήσει για να πάρει θέση, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Κατά την συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και απαντώντας σε αιτιάσεις φορέων περί καθυστέρησης προσαρμογής της χώρας μας στις κοινοτικές αποφάσεις σε ότι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν παίρνει θέση, καθώς θα πρέπει να περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να την μελετήσει και να δει ποιες είναι οι παραδοχές.

"Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το αστικό δίκαιο. Περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς είναι διφορούμενες οι εκδοχές που μας έρχονται, θα γίνει εσωτερική διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ που ήδη έχουν πάρει θετική θέση και θα αποφασίσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Καταθέτει τροπολογία το ΠΑΣΟΚ

Αντιδρώντας στο "πάγωμα" της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης, το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να καταθέσει δική του τροπολογία επί του θέματος, με εισηγητή τον εκπρόσωπο Τύπου του κινήματος, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όπως ανέφερε ο ίδιος στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως “τώρα είναι η ώρα η ελληνική Βουλή να κάνει όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά”.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Η παγίωση των διακρίσεων καλά κρατεί. Μετά τις αντιδράσεις συντηρητικών πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων, η κυβέρνηση υπαναχωρεί από την πρότασή της για ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, παρότι αυτό δεν τους αναγνωρίζει ουσιαστικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ παραμένουν επίσης προσκολλημένοι στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο παγιώνει τις διακρίσεις.

Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να συμβιβαζόμαστε με το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η ΝΔ το 2008. Τώρα είναι η ώρα η ελληνική Βουλή να κάνει όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά.

Ακριβώς γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση νόμου για τη θέσπιση ενός Νέου Συμφώνου Συμβίωσης που θα παρέχει πλήρη δικαιώματα τόσο σε ομόφυλα όσο και σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν δημόσια θέση και να απαιτήσουν να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση για το Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης με πλήρη δικαιώματα”.