Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιστρέψει στην κυβέρνηση

“Η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρόκειται να επιστρέψει στην κυβέρνηση”, δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Επενδυτής, εξηγώντας πως “οι λόγοι που αποχώρησε είναι πολύ συγκεκριμένοι, σαφείς και εξακολουθούν να υφίστανται. Ζητούμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι η στήριξη μιας άλλης πολιτικής που να δίνει διέξοδο για τη χώρα και την κοινωνία και όχι η συμμετοχή σε κυβερνητικές λύσεις που προωθούν συντηρητικές πολιτικές”.

Ο κ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει πως “η πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να ταυτίζεται με την υπακοή στην τρόικα και την εφαρμογή συντηρητικών πολιτικών. Αν θέλουν και πρέπει να θέλουν πολιτική σταθερότητα θα πρέπει να δεχθούν αλλαγή πολιτικών”.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει περισσότερο στην όξυνση της κρίσης παρά στην αντιμετώπισή της και αναπτύσσει ένα λόγο “αριστερών” στερεοτύπων, αρνούμενη να υποστηρίξει ακόμη και τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης. “Καλλιεργεί αυταπάτες για τη δυνατότητα απαλλαγής από το μνημόνιο μόνο με απόφαση της Ελληνικής Βουλής”, αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ “ταλαντεύεται μεταξύ μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευσής του, λαϊκιστικής δημαγωγίας και αναζήτησης δίαυλων ένταξης σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικότερων πολιτικών”.

Ερωτηθείς σχετικά με τη λεγόμενη “πρωτοβουλία των 58” για την Κεντροαριστερά, ο κ. Κουβέλης εκφράζει την εκτίμησή του προς τους υπογράφοντες και αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις τους, όμως τονίζει πως υπάρχουν πολιτικές διαφορές. “Έχουμε πει ότι μια πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου δεν μπορεί να παραβλέπει κρίσιμα ζητήματα όπως η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Έχουμε επισημάνει επίσης ότι η εθνική ανασυγκρότηση αποτελεί πράγματι την πρόκληση της επόμενης περιόδου, όμως, επηρεάζεται και καθορίζεται σημαντικά από την ασκούμενη πολιτική, η οποία και διαμορφώνει αρνητικούς συσχετισμούς και σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας”, σημειώνει.

Αναφορικά τέλος με το επικείμενο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης υπογραμμίζει: “Η Δημοκρατική Αριστερά έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά. Ως κόμμα που έχει φυσιογνωμία και ταυτότητα που εδράζεται στους άξονες: δημοκρατικός σοσιαλισμός – οικολογική εγρήγορση - μεταρρυθμιστική στρατηγική – ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Στο συνέδριο συζητάμε τις θέσεις για την δημοκρατική έξοδο από την κρίση και την πολιτική συμμαχιών. Η Δημοκρατική Αριστερά θα αποτελέσει τον εμβρυουλκό στη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας αλλά και του προοδευτικού κέντρου. Σε αυτόν τον πόλο το κάθε κόμμα θα κρατήσει την αυτονομία του”.