“Κάντε μεταρρυθμίσεις και σας στηρίζουμε”

Σε αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας προχώρησαν τα ξημερώματα, με κοινή δήλωση του, οι 17 αρχηγοί κρατών των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση εξέδωσαν κοινή δήλωση για την Ελλάδα στην οποία κάνουν λόγο για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ παραπέμπουν στο Eurogroup να εξετάσει την αξιολόγηση της τρόικας και να λάβει τις αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση θα ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 10:30 συναντάται ο πρωθυπουργός με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με κεντρικό θέμα την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα σε δήλωση που εξέδωσαν μετά τις 04:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος αναφέρουν:

“Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η Τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φως της έκθεσης της Τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη”.

Α. Σαμαράς: Θέλουμε όλη τη δόση

Την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες.
 
"Θέλουμε όλη τη δόση" δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης εκταμίευση της δόσης, για την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας και της αγοράς.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο, καθώς επίσης και στην ανεργία που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.
 
Τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αποστολή της, ενώ ανέφερε ότι η ανάπτυξη για τη χώρα είναι "απαραίτητη". Αναφέρθηκε επίσης στη ρευστότητα και στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην αγορά, ενώ σημείωσε επίσης ότι κλειδώνει μέσα στις επόμενες ημέρες το πακέτο με την τρόικα.
 
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στη δημοσιονομική και αναπτυξιακή προσπάθεια, όπως ακριβώς διατυπώνεται στην πρόταση Ρομπάι. Σχολίασε δε, ότι αν η χρυσή τομή μεταξύ της δημοσιονομικής και αναπτυξιακής προσέγγισης είχε εφαρμοσθεί εξαρχής στην Ελλάδα, δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα.