Όλο το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής

Λίγο πριν από τις 4 χθες το απόγευμα επέστρεψε από το Τέξας, μέσω Φρανκφούρτης, ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας λάβει την απόφαση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εν πτήσει προς την Αθήνα...

Τα νέα για την επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής βρήκαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνοδευόταν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ από τον Ν. Παππά και τον Γ. Σταθάκη, εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με το "Έθνος", ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα και άλλα στελέχη, και έδωσε οδηγίες για την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Η σύγκληση των κομματικών οργάνων είχε ως στόχο να «ζυμωθεί» η απόφαση για την κατάθεση της πρότασης μομφής. Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας από τον Δ. Βίτσα, ο οποίος έδωσε έμφαση στην επέμβαση της Αστυνομίας στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ενώ αναφέρθηκε και στις γενικότερες εξελίξεις στο πολιτικό και το οικονομικό επίπεδο και ιδίως στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ετσι, όταν ο Αλ. Τσίπρας προσγειώθηκε στην Αθήνα, το σκηνικό για την κατάθεση της πρότασης μομφής είχε στηθεί και το μόνο που απέμενε ήταν η τυπική επικύρωση της απόφασης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε κατευθείαν στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου συμμετείχαν ο γραμματέας της ΚΟ Ν. Βούτσης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Π. Λαφαζάνης, Π. Κουρουμπλής και Δ. Παπαδημούλης. Η απόφαση για την κατάθεση της πρότασης μομφής εγκρίθηκε ομόφωνα και, λίγο αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας την ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η όλη συζήτηση έγινε σε συνθήκες μυστικότητας και από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε καμία διαρροή.