Με δύο ανοιχτά μέτωπα σε δοκιμασία η κυβέρνηση

Σε μια εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Κουμουνδούρου με αφορμή την εκκένωση της ΕΡΤ. Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί και το κρίσιμο μέτωπο με την τρόικα.

Το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά είναι ξεκάθαρο και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόταση δυσπιστίας ως ευκαιρία επαναβεβαίωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να περάσει στην αντεπίθεση κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινάει σήμερα στις 12 το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

"Για κάποιους είναι "μομφή" να πιστεύεις στην Ελλάδα, να δημιουργείς πρωτογενή πλεονάσματα, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι "μομφή" να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη, είναι "μομφή" να πιστεύεις στη νομιμότητα", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard για να καταλήξει: "Εμείς απαντάμε στις "μομφές" και προχωράμε. Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν φοβάται τις "μομφές" από τα υπολείμματα του παρελθόντος... περάσαμε πολλά δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα. Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε. Ο λαός απαιτεί να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα. Ο λαός απαιτεί να μην κάνουμε πίσω. Και δεν θα κάνουμε πίσω...".

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στη συσπείρωση των γαλάζιων βουλευτών που εμφανίζονταν να διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις.

Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να μη μετατρέψουν την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι ξεκάθαρο αν τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει και η ΔΗΜΑΡ.

Για την πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι πρόκειται για μία πρόταση μομφής που θα δυναμώσει την κυβέρνηση αφού, όπως σημείωσε, θεωρείται από τις εύκολες περιπτώσεις αντιμετώπισης μεταπολιτευτικά.

"Το αποτέλεσμα θεωρούμε ότι δεν θα τελεσφορήσει από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ", είπε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι αξιολογούνται τα θετικά και τα αρνητικά, αν ήταν λάθος ή όχι, αλλά αυτό, όπως ανέφερε, θα το κρίνει ο ιστορικός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Υποστήριξε ότι "Είναι μια ευκαιρία μέσα σε τρεις μέρες να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο", γιατί, όπως σημείωσε, πρέπει να καταθέτονται ουσιαστικές προτάσεις.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των βουλευτών της δικομματικής, είπε: "Είναι μέσα στο πλαίσιο της διαφωνίας. Ένα κόμμα είναι ζωντανό. Οι βουλευτές έχουν τη δική τους άποψη. Καλά κάνουν και το καταθέτουν. Σκεφτείτε να λειτουργούσαν και να έκαναν μόνο αυτά που λέει ο κάθε υπουργός", ανέφερε. Και πρόσθεσε: "Οι βουλευτές πρέπει να έχουν άποψη, να συζητούν να διαφοροποιούνται. Η κατάληξη όμως της πρότασης δυσπιστίας θα δυναμώσει την κυβέρνηση".

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος μετά τη νέα επέμβαση στην ΕΡΤ. Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως "μέγιστη θεσμική εκτροπή" την οποία όπως τόνισε "δεν διανοούμαστε να αποδεχθούμε" προσθέτοντας ότι η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική, βαραίνει όλα τα κόμματα και ο καθένας πρέπει να αναλάβει αυτό που το αναλογεί.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική.

"Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Οφείλουμε να σταματήσουμε την συρρίκνωση και απαξίωση της Δημοκρατίας μας. Εμείς θα εμποδίσουμε αυτή την πορεία για να ελπίσουμε σε καλύτερο αύριο" κατέληξε ο κ. Τσίπρας.