Ασφαλιστικό: Δεν έπεισε το σχέδιο για τα 500 εκατ. ευρώ

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για το ασφαλιστικό, αφού η τρόικα  θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά τα μέτρα που εισηγείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, ώστε να μην απαιτηθούν οριζόντια μέτρα και νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η αμηχανία που υπήρχε χθες, επί αρκετή ώρα, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και το γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμεναν ότι θα πρέπει να αρχίσει από το 2014 η απόφαση για σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Ωστόσο, αυτό θα δημιουργήσει μια πρόσθετη απώλεια στα Ταμεία της τάξης των 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ...

Στη συνάντηση έγινε καταγραφή των νέων ρυθμίσεων για την είσπραξη εισφορών και ενημέρωση για τις ειλημμένες δεσμεύσεις που αφορούν μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, ενώ φαίνεται ότι δεν ετέθη θέμα περικοπών στις συντάξεις και συζητήθηκε η ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Το υπουργείο Εργασίας επέμεινε πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα υπερκαλύψει το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο φαίνεται δεν έπεισε την τρόικα.