Τσίπρας: Αυτοί οι τύποι της τρόικας είναι πάλι στην Ελλάδα

Τους τρεις πυλώνες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασύνταξη της χώρας παρουσίασε, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Συμβουλές προς μελλοντικές κυβερνήσεις” στο Τέξας, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την παρέμβασή του στη συζήτηση με τη φράση “καθώς μιλάμε εδώ σήμερα, αυτοί οι τύποι της τρόικας είναι πάλι στην Ελλάδα”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα, με την ανεργία στο 30% και ειδικά στους νέους στο 60% και το σχέδιο για το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών και τις περικοπές στις συντάξεις και σχολίασε το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι “δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση” ως εξής: “Ήταν στη δεκαετία του '80 που η Μάργκαρετ Θάτσερ εφηύρε το σλόγκαν “δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική”. Ήθελε να μας πείσει τότε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό”.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, “από το ξέσπασμα της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει το προφανές: Ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας είναι από μόνο του ένα πρόβλημα της Ευρωζώνης. Αφού ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται καλύτερα στο επίπεδο της εμφάνισής του, ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί μία ευρωπαϊκή λύση”.

Κατόπιν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

- Σταθεροποίηση της οικονομίας, με αύξηση των δημοσίων εσόδων, που θα επιτευχθεί με την αναδιοργάνωση του φορολογικού συστήματος, ώστε να φορολογηθούν περισσότερο όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και πλούτο, και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

- Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τη σύσταση ενός δημοσίου ταμείου που θα έχει αυτόν τον έκτακτο σκοπό.

- Η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, με στόχο να δημιουργηθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος που βύθισαν την Ελλάδα στην κρίση.