Σκληρή κόντρα Άδωνι – Κουρουμπλή στη Βουλή

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει διευκρινιστεί, το ελάχιστο εκείνο επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι έλληνες πολίτες - ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση της επερώτησης, εξελίχθηκε σε οξύτατη προσωπική αντιπαράθεση του υπουργού Υγείας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με υπαινιγμούς του τελευταίου για εξυπηρέτηση συμφερόντων πολυεθνικών επιχειρήσεων, και απειλές του υπουργού για υποβολή μήνυσης εναντίον του βουλευτή.

Αφορμή για την προσωπική μονομαχία, δόθηκε όταν ο κος Κουρουμπλής επικαλέστηκε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, στην οποία δεν είχε απαντήσει ο κος Γεωργιάδης κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επικαλούμενος εργασιακό κώλυμα.

"Άμα τη αφίξει σας στο υπουργείο Υγείας, αυξήσατε τις τιμές 265 φαρμάκων κατά 100-150 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος κέρδισε κύριε Γεωργιάδη" ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. "Γνωρίζετε πολύ καλά πως η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς με επιπτώσεις στις τιμές των πολυεθνικών απανταχού της γης. Το φάρμακο Crestol, το οποίο παραλάβατε τότε με 4,95 ευρώ, σήμερα πουλιέται με 10 ευρώ..." παρατήρησε ο κος Κουρουμπλής και συνέχισε:

"Από αυτά τα 150 εκ. ευρώ, το 25% θα το πλήρωνε ο ασφαλισμένος και τα υπόλοιπα ο ΕΟΠΥΥ. Σ' αυτήν όμως την περίπτωση, θα αυξανόταν το clawback των εταιρειών. Και για να μην πληρώσουν οι εταιρείες, αυξήσατε την συμμετοχή του ασφαλισμένου...".

"Αφού χάσαμε λεφτά απ' το Crestor, γιατί η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε 35 εκ. τον επόμενο μήνα;" απάντησε σχετικά ο κος Γεωργιάδης. "Μειώσαμε σε 700 φάρμακα τις τιμές. Γι' αυτό έπεσε η δαπάνη - και εσείς είστε κοινός συκοφάντης!".

"Η πολιτική ηγεσία, ουδεμία ανάμειξη έχει στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Αυτή την κάνει μία επιτροπή, η οποία εξετάζει τις ενστάσεις των εταιρειών σχετικά με το αν η προηγούμενη τιμολόγηση ήταν σωστή ή όχι" διευκρίνισε ο κος Γεωργιάδης. "Για το ένα φάρμακο που αναφέρατε, η εταιρεία απέδειξε πως είχε γίνει λάθος στην τιμή - και μετά πήγε και έδωσε έκπτωση στον ΕΟΠΥΥ. Αλλά εσείς ως ανεύθυνος έρχεστε στη Βουλή και λασπολογείτε" συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, απειλώντας τον Π. Κουρουμπλή πως, αν επανέλθει με την ίδια κατηγορία, ο ίδιος θα προσφύγει "σε άλλες αίθουσες".

"Άμα τη αφίξει σας, δώσατε τιμή σε 150 πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία έπρεπε πρώτα να περάσουν από έλεγχο αξιολόγησης της καινοτομίας και σταδιακά να μπούνε μέσα" κατηγόρησε εκ νέου τον υπουργό ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. "Με βάση αυτά τα φάρμακα βολεύτηκαν όλοι αυτοί οι φίλοι σας των πολυεθνικών, οι οποίοι όταν ζοριστήκανε δημιούργησαν την τεχνητή έλλειψη με κίνδυνο ζωής".

"Υπήρχαν δεκάδες αιτήματα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να μπουν καινούργια φάρμακα" απάντησε ο υπουργός Υγείας. "Αυτά τα φάρμακα εκκρεμούσαν δύο χρόνια και τα χρειάζονται ασθενείς μας. Δεν έχετε το ηθικό ανάστημα να μου κάνετε ερώτηση μ' αυτό το ύφος!".

"Ο ΟΟΣΑ μας θεωρεί ότι είμαστε η πρώτη χώρα σε αξονικούς τομογράφους και σε μαγνητικές μονάδες - 128 στο δημόσιο σύστημα και 160 στους ιδιώτες. Ο κος Σαλμάς σας εγκαλεί πως αφαιρέσατε το πληθυσμιακό κριτήριο απ' τις αδειοδοτήσεις των αξονικών τομογράφων. Ποιους ωφελεί λαλίστατε κε Γεωργιάδη η απελευθέρωση αυτή;" ρώτησε ο Π. Κουρουμπλής.

"Η απελευθέρωση της αγοράς είναι μνημονιακή υποχρέωση" απάντησε ο υπουργός. "Δεν κατάλαβα όμως γιατί σας ενοχλεί. Το ξέρετε πως οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι δεν την θέλουν την απελευθέρωση; Μήπως εσείς τα παίρνετε τελικά τα λεφτάκια και ήρθατε εδώ να κάνετε όλο αυτό το σόου;"

Στη δευτερολογία του ο κος Γεωργιάδης σημείωσε πως το μέτρο θα είναι ωφέλιμο, καθώς "ο ΕΟΠΥΥ θα έχει κλειστό προϋπολογισμό, δεν θα μπορεί να πληρώνει παραπάνω λεφτά, άρα τα ιδιωτικά εργαστήρια θα έχουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό για να ρίξουν την τιμή".

Κατά τα άλλα, ο πρώτος επερωτών του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, επικαλέστηκε τους υπολογισμούς του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού ότι 3 εκ. ασφαλισμένοι στον οργανισμό, έχουν χάσει την ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη "ανθρωπιστικής κρίσης" στην Ελλάδα. Ο κος Ξανθός υπολόγισε πως το κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων ανέρχεται σε 150 εκ. ευρώ, και δεσμεύθηκε για λογαριασμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να κοστολογηθεί αναλυτικά και να αναληφθεί πλήρως.

"Αύριο στις 9 το πρωί, σας καλώ στο γραφείο μου να μας φέρετε τη μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ και αν είναι 150 εκ. ευρώ εγώ θα τα πληρώσω" απάντησε ο υπουργός Υγείας. "Έχετε πέσει έξω τέσσερις φορές - το κόστος είναι πάνω από 500 εκ. ευρώ".

"Όταν λέτε πως πρώτη σας προτεραιότητα είναι να επανέλθουν στην ασφάλιση υγείας όσοι είναι εκτός, αναρωτιέμαι πόσες άλλες πρώτες προτεραιότητες έχετε" σχολίασε από πλευράς ΝΔ, η Σοφία Βούλτεψη. "Για κάθε θέμα έχετε και μία "πρώτη προτεραιότητα" - επαναπροσλήψεις, επανακρατικοποιήσεις, όλα αυτά όμως έχουν ένα κόστος...".

"Ανάμεσα στα 3 εκ. ανθρώπους που δεν ασφαλίζονται, θα βρίσκονται τουλάχιστον 150.000 μετανάστες που διαμένουν στην πατρίδα μας επί δεκαετία, θέλουν να ασφαλιστούν, αλλά το ελληνικό σύστημα δεν τους αφήνει" εκτίμησε ο Κ. Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ). "Έχουμε αναρωτηθεί, πόσο κοστίζει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία; Μαζί με την εφάπαξ καταβολή των ενσήμων των τελευταίων δύο ετών, είμαι σίγουρος ότι καλύπτεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του οικονομικού προβλήματος".

"Τα στοιχεία περί τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων δεν ισχύουν" παρενέβη ο υφυπουργός Υγείας, Α. Μπέζας.

"Αν είχαν ελεγχθεί και φορολογηθεί όλα τα μαύρα λεφτά και είχε γίνει μελέτη του διαχρονικού χρέους, με μια δυναμική πολιτική στήριξης του λαού, θα βγαίναμε από την οικονομική κρίση" υποστήριξε σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Π. Μελάς.

"Απόψε "απολαύσαμε" μία κοκορομαχία παλαιού τύπου και καιρού, μια καρικατούρα των παλαιών μεγαλειωδών μαχών, που μπορεί τότε να είχαν και τον λόγο τους" παρατήρησε ο Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ). "Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε τίποτε το συγκεκριμένο, παρά μπήκαν ζητήματα περιφερειακά και σκανδαλοθηρικά".

"Υπάρχουν 8000 Έλληνες εκατομμυριούχοι. Έχουν και αυτοί ανθρωπιστική κρίση; Όχι!" σχολίασε για τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. "Έχουμε καπιταλιστική κρίση, αλλά επειδή είναι εύπεπτο να εμπορευόμαστε τον ανθρώπινο πόνο, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παραμένουν απλώς στην απεικόνιση της πραγματικότητας" συμπλήρωσε.