To KKE στηρίζει Τσίπρα για πρόεδρο της Κομισιόν

Μπορεί στην Ελλάδα οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να μοιάζουν αγεφύρωτες με τις βολές εκατέρωθεν να είναι διαρκείς, στην Ευρώπη όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Κι αυτό γιατί και τα δύο κόμματα της ελληνικής Αριστεράς ανήκουν στο κόμμα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Gue, που απαρτίζεται από κομμουνιστικά και ακροαριστερά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Έτσι, το ΚΚΕ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς οι Ευρωπαίοι Κομμουνιστές του GUE είναι αυτοί που αποφάσισαν και θα στηρίξουν τον επικεφαλής της ελληνικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη θέση.

Το Gue σήμερα στην Ευρωβουλή εκπροσωπείται από 34 Ευρωβουλευτές σε σύνολο 736 (4,62%).
Πιο συγκεκριμένα, το Gue (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά -Βόρεια Πράσινη Αριστερά) είναι η σοσιαλιστική και κομμουνιστική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και αποτελείται από δύο υποομάδες: την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (EUL – βασικός πυρήνας κομμάτων - μελών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μερικά ανεξάρτητα αριστερά κόμματα) και τη Βόρεια Πράσινη Αριστερά (NGL – αντιευρωπαϊκά – Σκανδιναβικά κόμματα).

Στο Gue συμμετέχουν:

- ΣΥΡΙΖΑ (Ελλάδα)
- ΚΚΕ (Ελλάδα)
- ΑΚΕΛ (Κύπρος).
- Bloco de Esquerda (Πορτογαλία). Το κόμμα ιδρύθηκε το 2000 από τις εξής πολιτικές κινήσεις: τη Δημοκρατική Ένωση Λαϊκού Κόμματος (μαρξιστικό), το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (τροτσκιστικό) και Πολιτική XXI
- Die Linke (Γερμανία). Στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου έλαβε 8,6% από 11,9% στις εκλογές του 2009.
- FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU (Δανία). Tάσσεται υπέρ της εξόδου της Δανίας από την ΕΕ.
- Front de gauche (Γαλλία).
- HC (Λετονία).
- Hrvatski laburisti – stranka rada (Κροατία).
- Izquierda Unida (Ισπανία).
- Komunistická strana ČechaMoravy (Τσεχία). Είναι το κομμουνιστικό κόμμα Βοημίας και Μοραβίας.
- Onafhankelijke partij (Ολλανδία).
- Partido Comunista Português (Πορτογαλία). Το κομμουνιστικό κόμμα της Πορτογαλίας, με ιδεολογία μαρξιστική-λενινιστική.
- Sinn Féin (Ιρλανδία).
- Sossialistparty (Β. Ιρλανδία).
- Socialistische Partij (Ολλανδία). Το κόμμα έχει ρίζες στον μαοϊσμό και τον κομμουνισμό.
- Vänsterpartiet (Σουηδία). Aντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στο ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ούτως ή άλλως το μοναδικό όνομα που είχε είχε πέσει στο τραπέζι για τη θέση, από τη στιγμή που η επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος, κυρία Γκάμπι Τσίμερ το είχε αναφέρει σε συνομιλία της με δημοσιογράφους το προηγούμενο καλοκαίρι.
 
Υποψήφιος για δύο πόστα:
 
Από την πλευρά της Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για ενδεχόμενο ζήτημα, που μπορεί να προκύψει σε περίπτωση πολιτικής ανωμαλίας στην Ελλάδα, πολύ δε περισσότερο αν για κάποιο λόγο η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπως επιμένουν να εκτιμούν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα είναι ταυτοχρόνως υποψήφιος πρωθυπουργός και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ μεγαλύτερη ακόμη περιπλοκή ενδέχεται να δημιουργηθεί αν οι ευρωεκλογές διεξαχθούν ταυτοχρόνως με τις εθνικές εκλογές, οπότε ο κ. Τσίπρας θα είναι ουσιαστικά ταυτοχρόνως υποψήφιος για δύο θέσεις.