“Τορπίλη” στη συγκυβέρνηση από τις “υποβρύχιες” κόντρες

Τις πρώτες ρωγμές στη συγκυβέρνηση έφερε στο φως η χθεσινή ανοιχτή κόντρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με αφορμή τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την κατάσταση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Πρόκειται για πρώτη μεγάλη κόντρα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης με πρωταγωνιστές τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε την πρόθεση του κόμματός του να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά μιλώντας για σκάνδαλο και θέλοντας να βάλει στο ίδιο κάδρο Βενιζέλο-Τσοχατζόπουλο.

Η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου στον κ. Τσίπρα  ότι "αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε ''υποβρυχίως'', δεν θα είχε προκύψει το πρόβλημα" προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βενιζέλου ο οποίος από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι παρά τις σαφείς και αυστηρές οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί οριστική λύση στο θέμα υπάρχει αδικαιολόγητη παράταση της εκκρεμότητας.

Και κατέληξε με νόημα ότι οι υπουργοί "δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να τέμνουν καταστάσεις".

Παράλληλα, από τη Χαριλάου Τρικούπη γίνονταν διαρροές ακόμη και για "προσωπική στρατηγική την οποία υπηρετεί, εναρμονιζόμενος με τον κ. Τσίπρα".

Επίσης πηγές του ΠΑΣΟΚ φέρονταν να διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια απόψεων μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου και ότι ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ως "ατυχείς" τις σχετικές αναφορές του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή.

Τις πληροφορίες όμως αυτές έσπευσε να διαψεύσει άμεσα στον "αέρα" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του Mega, διαψεύδοντας παράλληλα και την είδηση ότι υπήρξε τηλεφωνική επαφή Σαμαρά – Βενιζέλου πριν την ομιλία του τελευταίου στη Βουλή. Μάλιστα φαίνεται να υπήρξε εκνευρισμός του Δ. Αβραμόπουλου στη φερόμενη διαρροή περί ατυχούς δηλώσεως.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε λίγο αργότερα για να καταλήξουν ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε στον κ. Σαμαρά την κατηγορηματική του αντίθεση στην εκλογολογία και σε αυτό καθεαυτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Παρασκηνιακά ζητήθηκε και διορθωτική δήλωση από τον κ. Αβραμόπουλο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αμύνης είπε φυσικά ότι τα όσα ανέφερε δεν αφορούσαν τον κ. Βενιζέλο.