Η… “υποβρύχια” κόντρα Βενιζέλου-Αβραμόπουλου

Ενδοκυβερνητική κόντρα φαίνεται πως έχει πυροδοτήσει η προαναγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη σύμβαση των “αμαρτωλών” υποβρυχίων το 2010, βάζοντας στο “στόχαστρο” τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο στην Κουμουνδούρου θεωρούν συνυπεύθυνο με τον Άκη Τσοχατζόπουλο για το σκάνδαλο.

Σε υψηλούς τόνους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε, απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, πως το ζήτημα των υποβρυχίων είναι έγκλημα σε βάρος των φορολογουμένων και υπεύθυνοι είναι οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος για τη σύμβαση του 2010. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας ακόμα πιο σκληρή γλώσσα είπε: "Δεν ήταν μόνο ο Ακης Τσοχατζόπουλος που καταχράστηκε δημόσιο χρήμα γι αυτό και θα ζητήσουμε εξεταστική επιτροπή για τη σύμβαση του 2010". Παράλληλα, πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στον ανακριτή και όσα στοιχεία διαθέτει για την υπόθεση ζητώντας τον ποινικό έλεγχο όλων.

Η σκληρή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα δεν προκάλεσε μία τόσο σκληρή απάντηση όσο θα ήθελε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το κάθε άλλο, μάλιστα: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε πως είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει εξεταστική επιτροπή και σχολίασε με νόημα πως "η κυβέρνηση αυτή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ελπίζω το μήνυμα σας να μην έχει αποδέκτη εμάς".

Μάλιστα, επεσήμανε πως αν κάποιοι δεν είχαν λειτουργήσει στο παρελθόν "υποβρυχίως" (σχολιάζοντας ένα σαρδάμ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα υπήρχε το θέμα και πρόσθεσε με έμφαση πως, αν και η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε τη συγκεκριμένη κατάσταση, γνωρίζει πως το Κράτος έχει συνέχεια, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις. "Οι κυβερνήσεις δεν έχουν συνέχεια, γιατί ο λαός τις ανεβάζει ή της διώχνει με την ψήφο του".

Η χαλαρή αυτή στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εξελήφθη ως “άδειασμα” του ΠΑΣΟΚ, εξόργισε τον πρόεδρο του Κινήματος, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα από το βήμα της Βουλής απάντησε σε αυστηρό τόμο στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εις βάρος του αιτιάσεις, όμως δεν παρέλειψε να κάνει μία αναφορά και στον Δ. Αβραμόπουλο, χωρίς βέβαια να τον κατονομάσει.

“Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις και να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά να δίνουν λύσεις στα προβλήματα”, ήταν το μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που προφανώς είχε ως αποδέκτη τον κ. Αβραμόπουλο.

Μετά και από τα υπονοούμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου, αναπτύχθηκε έντονη φημολογία περί δυσαρέσκειας του Μαξίμου απέναντι στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για το “φλερτ” του με τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ωστόσο έσπευσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Ο κ. Κεδίκογλου υποστήριξε πως δεν υπάρχει “καμία σύγκρουση” και “δε θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος για τέτοια συμπεράσματα”, ενώ σημείωσε πως ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόταν μόνο στον Άκη Τσοχατζόπουλο, όταν έκανε λόγο για “υποβρύχιες” πρακτικές προηγούμενων υπουργών, επικαλούμενος και σχετικές δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος εξάλλου σε ρεπορτάζ που έκανε λόγο για δυσφορία του Μαξίμου προς το πρόσωπο του Δ. Αβραμόπουλου, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν υπάρχει “κανένα θέμα”.

Ωστόσο, θέμα φαίνεται πως υπάρχει, έστω και... “υποβρυχίως”, και μένει να φανεί αν η κατάσταση θα εκτονωθεί τις επόμενες μέρες.